Möte med Lisa Nilsson

Kultur och Nöje

I sommar är Lisa Nilsson, 39, ute på vägarna och firar 20 år som artist. Efter många år med stort behov av framåtrörelse och utveckling, är hon nu redo att blicka tillbaka. – Det kändes som bra tajming att damma av gamla låtar, säger hon.

Artikeln publicerades 9 juli 2010.20-årsjubileum, alltså. Ska man vara nogräknad så är Lisa Nilsson snarare inne på sitt tjugoförsta år. 1989 släppte hon sin första platta och debuterade i Melodifestivalen med låten "Du", som landade på fjärde plats. Det har hon förstås koll på. Och jubileumsfirandet började i slutet av förra året. Men det gav så mycket mersmak att Lisa Nilsson bestämde sig för att fira i ett år till.

På jubileumsturnén framför hon omtyckta klassiker som "Himlen runt hörnet" och "Varje gång jag ser dig", låtar som hjälpte till att ge henne det stora genombrottet i början av 90-talet. Men det har tagit sin tid för Lisa Nilsson att vända tillbaka till den perioden. Vid mitten på 90-talet var hon trött på den riktning karriären tagit, och bestämde sig för att bryta sig loss ur facket hon blivit placerad i.

– Jag valde bort att vara "Himlen runt hörnet"-Lisa, med den frisyren, och göra jättestora konserter. Jag var så trött på att vara förutsägbar, och ha en publik som visste precis vad jag skulle göra. Jag ville överraska. Det var en frihetskänsla där, som jag behövde tillfredsställa.

En utbredd uppfattning är att Lisa Nilsson drog sig tillbaka från rampljuset i några år. Den beskrivningen håller hon inte riktigt med om.

– Det blir ofta missförstånd där. Vad jag gjorde var att jag inte ville fortsätta jobba med Mauro Scocco, och göra hits. Jag ville börja skriva egna låtar. Och jag jobbade mycket under den perioden, bland annat i Danmark, men jag stod inte i tv varje vecka och sjöng hits. Därför kanske en del upplevde det som att jag försvann, säger hon.

Sedan dess har Lisa Nilsson också utforskat många olika musikaliska områden. Hon har bland annat gjort jazzinspelningar, närmat sig vistraditionen och skrivit svenska texter till brasilianska tongångar. Vilket kanske inte gjort hennes karriär helt lätt att följa, för dem som fastnade för henne under "Himlen runt hörnet"-tiden.

– Viljan att överraska är för mig mycket viktigare än att hålla fast vid ett vinnande koncept. Det är mer spännande att försöka återerövra en publik man nästan förlorat, säger hon.

Men när jubileet kom på tal förra året kände Lisa Nilsson att det var dags att släppa lite på garden och gräva i låtarkivet.

– Allt det där är så länge sedan nu att det inte hotar mig längre. I dag kan jag sjunga de låtarna, utan att folk börjar tro att det ska bli som det var då, säger hon.

Dessutom, berättar Lisa, har det varit riktigt kul att blåsa liv i de gamla låtarna igen.

– Det är verkligen ett kärt återseende. Jag återupptäcker många låtar jag inte känt så mycket för tidigare, som jag plötsligt märker att jag tycker om nu, säger Lisa.

I samband med jubilerandet kommer Lisa nu i sommar att släppa ett samlingsalbum. Och i höst ska hon gå in i studion för att spela in en ny platta med egna låtar på svenska. Men först är det sommarturné som gäller. Och på måndag kväll kommer hon till Sövde amfiteater. Den kvällen kommer även Amanda Jenssen att uppträda.

–Vad jag tycker om Amanda Jenssen?, säger Lisa Nilsson och funderar.

– Hon har en tydlig image, är cool, begåvad och verkar vara kompromisslös och lojal mot sig själv. Hon känns väldigt intakt, även om det kanske är ett tråkigt ord. Men för att vara någon som passerat genom Idol-filtret så känns hon väldigt intakt. Jag tycker att hon verkar vara på riktigt, säger Lisa Nilsson.