Musiken blev Prahls val

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Fotboll och musik har varit huvudingredienserna i Martin Prahls liv. För några år sedan lade han dock fotbollsskorna på hyllan till förmån för musiken. Nu väntar releasefest för debuten "Through the Dark".

I musikkretsar är han fortfarande ett ganska anonymt namn. Innan har han spelat "i olika mindre band", som han själv uttrycker det. För ett par år sedan blev Martin Prahl arbetslös och kände då att han ville försöka göra "sin grej".

– Jag har jobbat mot att släppa skiva. Det har alltid varit en dröm och ett mål. När jag blev utan jobb kände jag att jag inte hade något att skylla på längre.

Nyskrivna och äldre låtar spelades in i hans egna lokal och i studios i Örebro, Stockholm och Varberg, så det blev mycket resande.

– Och det finns låtar till en platta till redan, avslöjar han.

Musiken har alltid funnits i Martin Prahls liv. Hans mamma, Elisabeth, är musiklärare, moster är operasångerskan Carolina Sandgren och lillasyster Magdalena spelar i Martin Prahls band, så det är en musikalisk familj han kommer ifrån.

– Jag är väl i huvudsak gitarrist, men har även spelat trummor och fiol. Jag spelar gitarr, bas och keyboard på nya skivan.

Vid sex års ålder fick han sin första skiva.

– Det var Bon Jovi. Jag minns att jag valde mellan dem och Imperiet och valde Bon Jovi för jag tyckte de hade häftiga frisyrer.

Vid en direkt fråga har Martin Prahl svårt att definiera sin egen musik. Någon slags rock, med inslag av melankoli.

– Det är ingen energimusik och ingen "Idol"-musik. Men jag vill inte definiera för mycket. Jag tycker jag har hittat en egen stil och med min röst faller det sig naturligt att göra den musiken. Han vill dock framhålla sångerskan Cecilia Salazar som också sjunger på skivan.

– Utan henne skulle det inte låtit som det gör.

Själv lyssnar han på allt från hårdrock till singer-songwriter. Bruce Springsteen, U2 och Tori Amos hör till förebilderna.

– Speciellt Tori Amos har betytt mycket för mig. Tyvärr hörs hon inte så mycket här i Sverige.

Så blir förhoppningsvis inte fallet för Martin Prahl.

– Drömmen är ju att kunna leva på musiken. Förhoppningen framöver är att komma ut och spela under året, få en del festivalspelningar i sommar och bli ett namn som man lägger märke till. Jag ska också börja spela in uppföljaren till "Through the dark", nya skivan. Dessutom ska jag ha releasefest för skivan på Debaser den 17 februari. Då kommer det också spelas in en promotionvideo.

Releasefesten och spelningen på Debaser i Malmö är också en gammal pojkdröm, medger Prahl.

Det är ju dit och till KB han själv gått för att se konserter. Det blir även första spelningen med egna bandet.

Ursprungligen härstammar Martin Prahls familj från Österlen. Både pappa Tom Prahl,("ja, jag är son till en fotbollstränare med samma efternamn") och mamma Elisabeth Prahl är från Tomelilla-trakten. Precis som den musikaliska sidan hos familjen har den idrottsliga också fått visst genomslag.

– Jag spelade fotboll i division ett- och två-lag innan, bland annat i YIF, men det finns det inte tid till längre. Idag tar mitt jobb som lärare, att vara familjefar och få igång musikkarriären all tid.