Henning Mankell är nöjd med uppgörelsen med BBC. Belåtna är också Ole Söndberg och Lars Björkman. Samtliga tre delägare i produktionsbolaget Yellow bird. Bild: Bass Nilsson

Engelska BBC gör Mankellfilm i Ystad

Publicerad 3 juni 2005 15.54 Uppdaterad 19 juli 2010 1.29
Större eller mindre text

Ystad Engelska BBC kommer till Ystad och spelar in en TV-film av Henning Mankells roman Danslärarens återkomst. Det blir ett av väldigt få tillfällen som ett engelskt team flyttas utomlands för att spela in film.

BBC har själv tagit initiativ till samarbetet med Yellow Bird productions. Syftet är att det ska bli en film i två eller tre delar.

" Det är naturligtvis väldigt hedersamt, säger Mankell, som flugit in från tillhållet på Fårö för att delta i presskonferensen på Ystad studios.

Mankell säger att det är ovanligt att engelsmän förlägger serier utomlands, och även att ha en utländsk roman som förlaga. Och brittiska deckare, menar han, är kända för sin kvalitet.

Manus ska skrivas under hösten av Ed Whitmore, och om allt går enligt planerna börjar produktionen någon gång i mars-april nästa vår, säger Ole Söndberg, delägare och producent i Yellow Bird.

Handlingen i Danslärarens återkomst, som inte är en Wallander-roman, utspelar sig i Sveg, men filmstudion i Ystad kommer att användas.

Skådespelare, regissörer och stora delar av teamet kommer att vara brittiska.

Är BBC intresserade av Wallanderserien?

" Ja, det är de. Men mer kan jag inte säga, säger Henning Mankell.Julia Svensson

Julia Svensson

Större eller mindre text0 läsare har reagerat på denna artikel

% är glada

% är likgiltiga

% är nyfikna

% är arga


Hur reagerar du på "Engelska BBC gör Mankellfilm i Ystad"?
Mest läst på Nöje
Läsarpulsen
Toppnyheterna just nu