Annons
Nyheter

Ny konst i historisk miljö

Fem studerande och fem examinerade. I år satsar Marsvinsholms skulpturpark på unga konstnärer.– Vi vill att besökarna ska känna kontrasten mellan en gammal plats och ny konst, säger Lars Carmén.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2014
David Nilsson som examinerades förra året har gjort en installation med hästhovar i fontänform Jag inspireras av vatten och rörelse, säger han.
David Nilsson som examinerades förra året har gjort en installation med hästhovar i fontänform Jag inspireras av vatten och rörelse, säger han.Foto: Foto: Bass Nilsson
Emelie Sandström har fyllt en av källarens rum med hyllningar till träd.
Emelie Sandström har fyllt en av källarens rum med hyllningar till träd.Foto: Foto: Bass Nilsson
Lavinia Jannesson har levt farligt när hon vadade ut i vattnet för att sätta sitt konstverk på precis rätt plats.
Lavinia Jannesson har levt farligt när hon vadade ut i vattnet för att sätta sitt konstverk på precis rätt plats.Foto: Foto: Bass Nilsson
Ur den gamla stenmuren längs bort väller en stor gummisäck fram. Marie Bonfils konstverk heter "Revolt".
Ur den gamla stenmuren längs bort väller en stor gummisäck fram. Marie Bonfils konstverk heter "Revolt".Foto: Foto: Bass Nilsson
Marianne Skaarup Jakobsen inspirerades av hyllorna i slottets källare till att utforska gamla objekt i en ny kontext.
Marianne Skaarup Jakobsen inspirerades av hyllorna i slottets källare till att utforska gamla objekt i en ny kontext.Foto: Foto: Bass Nilsson

Längst bort i parken, efter den långa trädallén finns en liten glänta. I gläntan finns det en gammaldags stenmur och ur stenmuren väller det ... Gummi?

Marie Bonfils konstverk ”Revolt” är en gränsöverskridande skulptur. Hon börjar sitt sista år på konsthögskolan i höst.

Annons

– När jag såg gläntan och muren jag minns såväl från min barndom i Skåne visste jag direkt att här ville jag vara. I konsten har jag jobbat med frågorna i en revolt, vad kommer den ifrån? Inifrån eller utifrån? Var börjar den och slutar den? säger hon.

Först har hon slagit den lilla gläntan fri från grönska och sen har hon med kroppen som verktyg pressat in sand i ett stort gummifodral.

Om konstverken lämnas på platsen så kommer naturgummit förr eller senare att multna in i jorden, bli en del av den. Alla konstverk i årets skulpturpark är inspirerade av platsen.

– Vi har jobbat med vad som kallas för platsspecifik konst. Konstnärerna har helt enkelt fått inspireras av den fantastiska platsen, berättar Gertrud Sandqvist, professor på Konsthögskolan i Malmö.

Jobbat med mentorskap

Det är från konsthögskolan i Malmö som årets tio konstnärer kommer. Vissa är redan framgångsrika medan andra fortfarande studerar.

– Det är så oerhört betydelsefullt för eleverna att få jobba på riktigt och vi ville också jobba med mentorskap mellan de examinerade och de studerande, berättar Peo Persson, lärare på konsthögskolan.

Nytt för årets utställning är också att tre av rummen i slottets källare används för konsten. I källarens första rum luktar det av rökelse och röken bildar en svag dimma kring de svarvade träspirorna som står utspridda i rummet.

– Installationen är en hyllning till naturen, en slags underkastelse. Spirorna som jag har gjort står för växande och dyrkan av alla de lager och nyanser verkligheten består av, berättar konstnären Emelie Sandström som står och putsar till det sista inför lördagens vernissage.

Emelie Sandström är student på konsthögskolan och inspireras av upplevelser. Hon har också ett verk ute i parken, en bronsspira som är ett monument för kycklingarna som slaktas på farmen på andra sidan vägen.

Annons

– Jag kan jobba med en upplevelse i flera år. Trädupplevelsen till exempel, har jag jobbat med i tre år, säger hon.

Ute i parken blandas material och tankar fritt. Vissa av konstnärerna har jobbat med naturen och andra i kontrast till den, gemensamt för alla konstverk är att de är skapade endast för utställningen.

– När utställningen är över, den 17 augusti så försvinner konstverken. Kanske säljs något men annars så finns de inte mer, säger Gertrud Sandqvist och tillägger att det på sätt och vis gör utställningen ännu mer intressant.

Hoppas på yngre publik

Lars Tibell är medlem i det konstnärliga rådet för skulpturparken och för honom har samarbetet många funktioner.

– Man kan ju också hoppas att unga konstnärer lockar en yngre publik och det blir väldigt modern konst, en glimt av framtidens stora konstnärer, säger han.

Skulpturparken öppnar i dag med en vernissage klockan 14.00. Alla under 18 har gratis inträde.

Maria Sällberg
Linda Nihlén
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons