Nya Ystadsprofiler laddar för dansgolvet

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Nu är hälften av namnen till höstens omgång av Shall we dance i Ystad klara. Styrkelyftaren Johnny Wahlqvist, spel- och tobakshandlaren Filip Fransson, bankchefen Caisa Persson och miljöstrategen Tina Persson har alla tackat ja till att tävla på dansgolvet.

– Locka och locka...jag vette fan vad som lockade mig till det här, brummar styrkelyftaren Johnny Wahlqvist när YA ringer för att höra sig för om hans känsla för dans.

– Jag sa ja när de ringde, och jag vet inte riktigt vad jag sa ja till. Den dagen var jag nog inte riktigt mig själv, fortsätter han skrattande.

Johnny Wahlqvist, till vardags styrkelyftare i världsklass, är en av de Ystadskändisar som ska snöra på sig dansskorna när Shall we dance kommer tillbaka till stan i höst. Förra året blev arrangemanget stor publiksuccé, och krögaren Philip Liedberg drog ner rungande applåder när han dansade hem förstapriset. Den första oktober smäller det igen.

Johnny har dock inga planer på att ligga i hårdträning fram till tävlingsdagen. Hans stil, menar han, är mer att glida ut på golvet och lita till sitt musiköra och sin förförarcharm.

– Musiköra har jag ju. Men jag har inte gått någon dansskola eller nått sånt. Jag har väl mer gjort min grej när jag hamnat på golvet.

– Ja, jag har ju förfört några stycken på dansgolvet. Men de var väl inte själv så duktiga på att dansa, funderar han.

– Jag vet inte, kanske har jag tagit vatten över huvudet den här gången. Det roligaste är väl hur de ska fixa kostym till mig. De får väl sy upp något, fortsätter Johnny Wahlqvist.

– Jag har lite funderingar på en guldkavaj eller nåt sånt. De kan ju försöka snacka om självkostnadspris. Men det kan de glömma säger jag. Jag tar på mig kavajen, och sen springer jag, eller lunkar, i väg så fort dansen är slut. Nu förstår du kanske varför jag vill ha guldkavaj. De får väl plocka in extra vakter den kvällen, säger han.

Chanserna, då? Johnny menar att det mest handlar om tid.

– Ja, jag vet inte riktigt hur länge jag behöver hota juryn innan vi kommer överens. Äh, jag bara skojar, säger han och skrattar.

I tävlingen kommer Johnny bland annat att ställas mot Filip ”Frasse” Fransson, ägare av Frasses spel och tobak på gågatan.

– Det är ju en jätteära att få vara med. Tänk att få lära sig dansa gratis, och dessutom vara med i sån här rolig publikgrej, säger Filip Fransson.

– Fast jag har inte dansat särskilt mycket i mina dagar. Och när jag har dansat, har jag oftast varit på lyset. Men jag ska gå in för detta, absolut. Ställer man upp så får man ju se till att leverera, säger han, och ger sig själv fyra gånger pengarna i odds.

Även Caisa Persson, bankchef på Färs och Frosta Sparbank, har tackat ja.

– Jag tyckte det lät spännande, Det är väl alltid spännande att göra saker man inte kan? Vem drömmer inte om att dansa fram som en prinsessa över dansgolvet? Så jag har försökt tänka att man hinner med att lära sig mycket på en månad, säger hon.

Tina Persson, miljöstrateg på kommunen som jobbar med omvandling av matavfall till ren energi, är också med i tävlingen.

– Det är med blandad förtjustning och skräck som jag ställer upp på detta. Men det är väl kul med en utmaning? Och kan man samtidigt gläda någon så är väl inte det fel? säger Tina Persson.

– Jag gör detta som en rolig grej. Men samtidigt växer det alltid fram lite horn inom mig när det är dags för tävling. Så det är klart, det hade ju varit kul att vinna, säger hon.

Innan startlistan är komplett ska det tillkomma ytterligare fyra Ystadsprofiler. Sen är det dags för dansarna att tilldelas varsin danspartner och börja träna.