Stjärnorna älskade hennes konst

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Bob Hope, Marlene Dietrich och Peggy Guggenheim – alla älskade och köpte målningar av Jette Stoltz från Löderup. Men i Sverige blev hon aldrig riktigt känd. Nu visar Ystads konstmuseum en stor minnesutställning med 35 verk av Jette Stoltz.

Den 11 oktober 2010 gick konstnären Jette Stoltz ur tiden, 87 år gammal. Hon dog i sitt barndomshem i Löderup dit hon återvänt efter ett långt liv, till stora delar utomlands.

Hennes far var präst i Löderup och de kom dit i mitten av 1920-talet. Hon tog studenten i Ystad 1944 och därefter åkte hon till Stockholm och började på Tekniska skolan (blev sedermera Konstfack) där hon studerade till teckningslärare.

Det var inte precis det som hon drömde om, tidigt trodde hon på ett liv som konstnär, men hennes föräldrar ville att hon skulle ha en ”riktig” utbildning. Hon stannade bara ett år i Stockholm, återvände till Skåne och Skånska målarskolan i Malmö och därefter till Köpenhamn där hon bland annat studerade på Kunstakademin åren 1949–50. Hon tillbringade också tid på Otte Skölds målarskola i Stockholm och i Paris studerade hon för Fernand Léger.

Jette Stoltz var alltså en välutbildad konstnär även om en del av hennes måleri lutar åt den naiva skolan men man ser också inspiration från både renässansen och kubismen.

Utmärkande för Jette Stoltz konstnärskap är en kraftfull och flödande palett, hon frossar i färg och detaljrikedom, hon håller sig nära naturen som för henne blir ett religiöst element, hon ser Gud i naturen och hennes målningar är fyllda ut till ramarna av blommor och växtlighet.

Naturen och hennes tro dominerar. 1952 konverterar hon till katolicismen och bosätter sig i Italien; Rom, Florens och Assisi. I hennes måleri ser vi många dukar med rent religiöst innehåll, hon tolkar olika scener ur Bibeln och religiösa symboler finns med i de flesta målningar.

Hon debuterade 1956 i Stockholm och utställningen blev en succé. Hon sålde 36 målningar på tre dagar. Därefter försvann hon ut i Europa och på 1960- och 70-talen byggde hon upp en krets av vänner och kunder. Det är inga dåliga namn i de kretsarna; Bob Hope, Peggy Guggenheim, Karl Lagerfeld, furst Rainier av Monaco, Federico Fellini och Marlene Dietrich.

Det är inte mycket som är känt av hennes liv under dessa årtionden men att hon var populär både som person och konstnär råder det inget tvivel om. Det sägs att komikern och skådespelaren Bob Hope köpte tolv stora målningar av Jette Stoltz och lät transportera dem från Europa till Kalifornien där de smyckade hans stora matsal för 120 sittande gäster.

Onekligen levde Jette Stoltz ett innehållsrikt liv och kombinationen av naturdyrkan, stark religiositet och umgänge med de stora kändisarna i Europa är förstås spännande. Under årtionden var hon en av Europas största konstnärer men inte särskilt känd i Sverige.

Men på ålderns höst återvände hon till barndomens Löderup och avled 87 år gammal 2010.