Vasst samspel av virtuos duo

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

David Hansson och Thomas Hansy, som kallar sig The Gothenburg Combo, gav ett par skolkonserter på dagen och avslutade med en kvällskonsert för alla som ville komma och lyssna, vuxna som ungdomar.

De spelar världsklassisk gitarrmusik. Ordet "combo" säger något om deras inställning till musik. The Gothenburg Combo kunde nästan vara namnet på ett popband. Hansson och Hansy försöker, tror jag, knyta ihop dagens rockattityd med den uppfattning om ljud och rytmer som kan ha funnits på medeltiden.

The Gothenburg
Combo reser runt på jorden, både i betydelsen att de ger konserter i flera världsdelar och i själva musiken. De är häpnadsväckande samspelta på sina nylonsträngande gitarrer. Än spelar den ena melodin och den andra bastoner och kompar, så växlar de. Ibland turas de om med melodin.

De har en suverän förmåga att plocka fram det karaktäristiska i varje melodi. Först ett klassiskt spanskt stycke med en aning av flamenco. Sen fortsätter jorden runt-resan med stycket "Zhio Zhou Dao" ("Den lila bambun") och pling-plongande ljusa kinesiska toner. En melodi med inspiration från Dominikanska republiken har kubanska rytmer.

De placerar en bit papper under strängarna och de fina akustiska gitarrerna låter som ett enkelt afrikanskt tumpiano. Det blir som ett ifrågasättande av den västerländska musikens dominans och en hyllning till musikalisk virtuositet var den än finns i världen och hur enkelt instrumentet än är.

"Milonga Del Angel"
är en mycket långsam tango, hämtad från den argentinske mästaren Astor Piazzolla, och så avslutar The Gothenburg Combo med tre Beatles-låtar: "Penny Lane", "Fool On The Hill" och "Get Back".

Också här lyfter Hansson och Hansy fram låtarnas karaktärer: piggt, melankoliskt och rytmiskt. Den sistnämnda, "Get Back", är det rent dödsförakt att spela på akustiska gitarrer. The Gothenburg Combo gör en tuff, nästan brutal Beatles-tolkning som är sensationell!

Konsertens alltför korta timma blev inte sämre heller av att David Hansson och Thomas Hansy kan prata fyndigt mellan styckena och förvandla klassisk gitarrmusik till en både underhållande och seriös show.