Vem e pandan?

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Första singeln kan mycket väl bli en hit på sommarens dansgolv. Men vem är Panda Da Panda, artisten bakom låten "Vem e du" som just nu snurrar i radion? En ung kille från Svarte, visar det sig.

Han suckar inte. Han låter varken trött eller uttråkad. Han har väl inte fått frågan "vem e du" tillräckligt många gånger än. I stället blir killen med artistnamnet Panda Da Panda tyst, och funderar på ett svar.

– Lantis, älskar naturen. Sen så finns det inte så många klubbar i skogen, så stan är rätt go den också, säger han.

En start, men inte direkt något uttömmande svar. Efter lite prat börjar bilden klarna. Panda Da Panda är artistnamnet för Thibo Girardon, en 22-åring som bor i ett litet tvåvåningshus i Svarte med storebrorsan och nycirkusartisten Timotie Girardon, som för övrigt vann YA:s kulturpris för några år sedan.

När Ystads Allehanda når Thibo på telefon är han i Stockholm några dagar för att spela in musikvideo till en kommande låt. Men annars jobbar Thibo Girardon helst från huset i Svarte. Det är där Panda Da Pandas elektroniska pop växer fram.

– Det är skönast där ute. Det är så lätt att göra musik där. Jag vaknar på morgonen precis bredvid studion, så sätter jag mig direkt och börjar jobba med musik.

Förstasingeln "Vem e du" är en dansant, elektrodopad låt på skånska som handlar om förvirringen som kan uppstå på ett mörkt nattklubbsgolv, när musiken pumpar i högtalarna och man plötsligt stöter på någon som man blir nyfiken på. Men även om det är en urbant klubbig låt, så finns det spår av lantligare liv i inspelningen, avslöjar Thibo.

– Ifall man skruvar bort alla effekter och förvrängningar på rösten, så kan man höra traktorer i bakgrunden. De körde förbi utanför fönstret när jag spelade in sången.

Och Thibo Girardon har redan säkrat tunga samarbetspartners. Panda Da Pandas skivbolag är bolags-jätten Universal, och även BMG är inblandat som musikförlag.

Thibo lyckades fånga de stora elefanternas intresse för några månader sedan, genom att kuppa in en egen låt i ett skolprojekt.

– Jag har studerat uppe i Örnsköldsvik på Musikmakarna, en riktigt grym musikutbildning. Under ett projekt fick vi besök av Niclass Björlund från BMG.

Projektet gick ut på att varje elev skulle skapa en låt till en artist.

– Men jag följde inte instruktionerna riktigt, säger Thibo.

I stället spelade han upp en låt han gjort till sig själv. Låten var "Vem e du", samma låt som nu blivit släppt som singel.

Niclass Björlund blev genast intresserad, och dagen efter ringde han upp och ville knyta Panda Da Panda till BMG. Niclass skickade också låten till folk på Universal, som blev lika intresserade.

– Det var den snabbaste veckan i mitt liv. Det hände sak efter sak. Det var sjukt, säger Thibo.

– Folk har frågat mig om jag inte är glad. De tycker jag borde vara gladare. Fast jag är glad. Men det är fortfarande lite overkligt.

Hur ser då de närmaste planerna ut? Är singeln aptit-retare inför ett album? Inte riktigt, enligt Thibo.

– Det finns planer på att släppa så många singlar som möjligt.

Men inget album?

– Tja, har man många singlar så blir det ett album, säger Thibo med lugn logik, och berättar att han redan har tillräckligt med låtar för att fylla både ett och två album, om det skulle vara så.

Egentligen skulle Thibo Girardon vara ute på praktik nu, som en avslutande del på musikutbildningen i Örnsköldsvik. Men är han verkligen det? Han har ju precis berättat att han går upp varje morgon och sätter sig vid studion i Svarte.

– Jag har praktikplats i min egen studio, försöker han.Har skolan gått med på det?

– Ja... hmm... det beror på om de kommer att läsa det här, säger Thibo och hostar lite.

– Jag struntade lite i deras regler. Jag sökte inte praktik. Jag skolkar lite för Panda Da Pandas skull, säger han.

Nåja, skolan har som slogan att "Allt börjar med en bra låt!". Lärarna förstår nog.