Vem får YA:s kulturpris?

Kultur och Nöje Artikeln publicerades

Sedan 2003 har åtta kulturpristagare kvitterat ut 25– 000 kronor vardera.

Det första av YA:s Kulturpris gick till cirkusartisten Timotie Girardone, det andra till trollkonstnären Malin Nilsson och sedan följde skådespelaren och teaterföreståndaren Bror Tommy Borgström, konstnären Hampus Lejon, musikgruppen Le Battaillon des Fous, musikern Peter Anthonsson, cirkusartisten Rebecka Nord och förra året gick priset till Scen Österlen.

I år är det fem nya nominerade kandidater till priset. De är operasångerskan Christina Nilsson, musikerparet Malena Schibli och Ulrik Nilsson, ståupkomikern och prästen Jesper Mattsson, musikern och sångerskan Fanny Gunnarsson och författaren och filmaren Anna Hellsten.

I år fick vi in cirka 150 förslag på 25 olika kandidater och juryn hade, som vanligt, ett styvt jobb att sålla fram fem kandidater ur denna digra lunta. De nominerade ska ha en stark anknytning till våra fem kommuner i sydost och vi vill dessutom ha en god spridning när det gäller genre, kön och geografisk hemvist inom vårt område.

I år ingår fem personer i juryn, tre från Ystads Allehanda och två från kulturlivet utanför tidningen. De är: Anna Hertzman, sångerska och låtskrivare, Elisabeth Wikenhed, kultursekreterare i Simrishamns kommun, Tina Sayed Nestius, chefredaktör på YA, Emil Sandgren, nöjesredaktör på YA och Robert Dahlström, kulturredaktör på YA.

Tisdagen tionde maj avgörs vem som får årets YA-kulturpris. Det sker på teaterbiografen Scala i Ystad och ni har möjlighet att vara med. Det är bara att hämta en biljett på något av våra kontor helt gratis. Vi bjuder på lite mingeltillbehör när ni kommer vid sex på kvällen och klockan sju börjar showen.

Samtliga av de fem nominerade kommer att på scen göra ett nummer, eller en presentation, och därefter har juryn att sammanträda och fatta ett beslut om vem som tar hem årets Kulturpris.

Ni är alla hjärtligt välkomna!