Kultur

127 författare bojkottar bokmässan

Litteratur Artikeln publicerades
Klas Östergren är en av dem som inte kommer att komma till Bokmässan på grund av att Nya Tider åter tillåts ställa ut.
Foto:Tomas Oneborg
Klas Östergren är en av dem som inte kommer att komma till Bokmässan på grund av att Nya Tider åter tillåts ställa ut.

127 författare, poeter, översättare och journalister kommer inte att vara med på Bokmässan i år efter mässans beslut att åter låta den högerextrema tidningen Nya Tider ställa ut.

"Så länge högerextrema krafter närvarar på mässan kan inte vi göra det", skriver författarna i en gemensam artikel i Dagens Nyheter.

Bland de som skrivit under uppropet syns bland andra Gunnar Ardelius, Johannes Anyuru, Peter Englund, Athena Farrokhzad, Mattias Gardell, Anneli Jordahl, Martina Lowden och Klas Östergren.

Tidsskriften Expo har tidigare rapporterat att en redaktör på Nya Tider är en av personerna bakom en film, gjord av en högerextrem organisation, som uppmanar till att söka upp och skrämma journalister.

- Vi har tittat på den här filmen och vi tar naturligtvis avstånd från den. Den är osmaklig och stötande på många sätt. Men vi har låtit granska filmen och har fått experthjälp. Den har inte lett till någon polisanmälan och det finns ingenting rent brottsligt kopplat till den utställaren vi har hos oss i dag, sade Maria Källsson, vd för Bokmässan, i en tidigare intervju med TT.

Flera aktörer i bokbranschen har ifrågasatt att Nya Tider ska få delta på Bokmässan. Förlaget Natur och Kulturs vd har skrivit ett brev till Maria Källsson och ifrågasatt tidningens närvaro. Författaren Hédi Fried, som överlevde Förintelsen, och bokförlaget Ersatz har tidigare meddelat att de inte kommer att komma till Bokmässan.

Årets bokmässa i Göteborg äger rum 28 september - 1 oktober. (TT)