Annons
Kultur

Även Peter Englund lämnar Svenska Akademien

Peter Englund lämnar Svenska Akademien – och riktar skarp kritik mot Akademiens arbete efter skandalen kring den så kallade kulturprofilen. Beskedet kommer efter att författarna Klas Östergren och Kjell Espmark också valt att hoppa av. "Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara", skriver Englund.
Akademien • Publicerad 6 april 2018
Peter Englund väljer också att lämna sin stol.
Peter Englund väljer också att lämna sin stol.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Historikern, författaren och den tidigare ständige sekreteraren Peter Englund meddelar beslutet på sin hemsida.

"När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig _ Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig."

Annons

Han fortsätter:

"När det så blivit dags att dra slutsatserna av den utförda advokatutredningen har majoriteten i sina avvägningar, enligt mitt sätt att se det, tagit alltför stor hänsyn till enskilda, och alltför liten hänsyn till stadgarna, ja till vad som är själva idén med sammanslutningen. Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete", skriver Englund, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om.

I ett mejl till TT skriver Peter Englund att han avböjer att svara på frågor om sitt avhopp:

"Det får räcka med den text där jag motiverar mitt beslut _ och som återfinns på min hemsida. Jag kommer för närvarande ej göra ytterligare uttalanden eller ge några intervjuer."

Inte heller Svenska Akademien vill kommentera det tredje ledamotsavhoppet inom loppet av bara några timmar.

- Vi har inga kommentarer, säger Margareta Söderling, assistent till ständiga sekreteraren Sara Danius, till TT.

Under de senaste månaderna har advokatbyrån Hammarskiöld & Co genomfört en utredning på uppdrag av Akademien om ledamöternas kopplingar till den så kallade kulturprofilen, som anklagas för sexuella övergrepp av flera kvinnor.

Enligt flera medier har ledamöterna informerats om utredningens resultat – och avhoppen har kommit strax därefter.

Klas Östergren.
Klas Östergren.Foto: Claudio Bresciani/TT
Kjell Espmark.
Kjell Espmark.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tidigare under fredagen skickade Kjell Espmark och Klas Östergren ut meddelanden om att de lämnar Akademien.

Espmark säger nu till TT att han var omedveten om Peter Englunds avhopp och att de nu tre ledamöternas avhopp "får vara våra enda kommentarer".

Annons

- Det enda jag kan säga är att det var ett möte i går. Uppenbart är Akademien i kris, säger han.

TT: Har du varit i kontakt med någon annan ledamot?

- Om jag svarar ja eller nej på den frågan har jag sagt för mycket.

TT: Är Akademien hotad?

- Det får sekreteraren Sara Danius svara på. Jag förutsätter att det kommer en presskonferens nästa vecka där hon får svara de frågor vi ledamöter inte har rätt att yttra oss om.

TT: Kan man göra tolkningen att du är väldigt besviken på Akademien?

- Nej, jag skulle snarare säga att det är med stor sorg som jag efter 36 års arbete i Akademien, 17 av de åren som ordförande i Nobelkommittén, tvingas lämna detta besked. Det är med stor sorg, så är det. Du får förstå att det är ett oerhört svårt beslut att fatta.

Klas Östergren meddelar sitt beslut skriftligen till Svenska Dagbladet :

"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet".

Han avslutar med att citera Leonard Cohens låt "Leaving the table": "I’m leaving the table, I’m out of the game".

Annons

Akademiledamoten Anders Olsson vill inte uttala sig om sina kollegors beslut att lämna, men antyder att han kommer att ta bladet från munnen så snart det har kommit ett officiellt uttalande från Akademien.

- Det har inte kommit något meddelande från Akademien ännu så jag måste vänta lite med att ge något besked. Det är ju Sara Danius som är talesperson och hon är på resande fot så jag måste först höra mig för om det är möjligt att uttala mig. Men som det ser ut kommer jag att göra det lite senare i dag, säger Anders Olsson till TT.

Akademiledamoten Göran Malmqvist uppger för SvD att resultatet av utredningen presenteras offentligt nästa fredag.

Östergren berättade om sitt beslut för de församlade ledamöterna under gårdagens möte. Det bekräftar hans förläggare Stephen Farran-Lee för TT.

- Jag pratade med Klas för en halvtimme sedan. Han var själv på plats under mötet och meddelade detta, säger Stephen Farran-Lee, som dock inte vill gå in på vad som fått Östergren att fatta beslutet.

Akademiens ledamöter utses på livstid och enligt regelverket går det inte att formellt lämna den.

- Man kan låta bli att delta, på det sätt som Kerstin Ekman och Lotta Lotass för närvarande gör, säger Kjell Espmark.

Kerstin Ekmans stol står tom sedan slutet av 1980-talet och i höstas berättade Lotta Lotass att hon inte har haft någon kontakt med Akademien sedan 2015. (TT)

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons