Kultur

Danius och Englund: Återvänder inte

Akademien Artikeln publicerades
Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius tillbakavisar uppgifterna om att hon återvänder till institutionen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius tillbakavisar uppgifterna om att hon återvänder till institutionen.

Avhoppade ledamöterna Sara Danius och Peter Englund tänker inte delta i arbetet i Svenska Akademien. Det slår de fast efter uppgifter om att de återvänder till sina stolar.

På torsdagen meddelade avhoppade ledamoten Kjell Espmark att han, Danius och Englund tillfälligt återvänder till Svenska Akademien för att institutionen ska kunna välja in nya ledamöter.

Men nu tillbakavisar Sara Danius uppgifterna.

"Igår kom ett besked i svenska medier om att jag har bestämt mig för att återvända till Svenska Akademien. Informationen är felaktig. För närvarande har jag inga planer i den vägen", skriver hon på Facebook.

Danius sade i sitt sommarprogram den 18 augusti att hon var beredd att träda in i en "räddningsoperation" för institutionen.

Samtidigt förtydligar Peter Englund att hans medverkan blir högst begränsad.

"Jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet i Svenska Akademien, och kommer ej delta i några sammankomster", skriver han i ett mejl till TT.

Peter Englund ska
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Peter Englund ska "möjligen" lägga sin röst på nya ledamöter, men han kommer inte delta i några sammankomster, slår han fast.

Peter Englund slår fast att återkomsten bara går ut på att Akademien ska kunna välja in nya medlemmar, vilket kräver minst tolv ledamöter.

"Dock önskar jag att spela en konstruktiv roll i återuppbygget av denna institution. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen av nya ledamöter", skriver han.

Kjell Espmark uppgav på torsdagen att det inte handlar om något regelrätt återkomst för avhopparna.

- Det innebär närmast att vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, sade han till TT.

De tre ledamöterna lämnade arbetet i våras, men gav inte upp sina stolar. De har tidigare sagt att de är beredda att hjälpa den krisande Akademien, men mot kravet att ledamoten Horace Engdahl lämnar sin stol.

Svenska Akademien håller sitt första sammanträde för hösten den 6 september. (TT)

Fakta

Detta har hänt

Fakta: Krisen i Akademien

(TT)

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt, meddelar Åklagarmyndigheten. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Visa mer...