Annons
Kultur

Exil och existens i Jila Mossaeds lyrik

Jila Mossaed skriver om erfarenheter av exil i sin diktsamling ”Vad jag saknades här”. Det är mörkt och insiktsfullt, bräddat och breddat, tycker recensenten Jan Karlsson.
Publicerad 5 oktober 2018
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Grattisporträtt på poeten och författaren Jila Mossaed som fyller 70 år i april. Jila Mossaed fick nyligen motta Jan Fridegårdpriset och för bara några dagar sedan utkom hennes sjätte diktsamling på svenska, ”Vad jag saknades här”.
Grattisporträtt på poeten och författaren Jila Mossaed som fyller 70 år i april. Jila Mossaed fick nyligen motta Jan Fridegårdpriset och för bara några dagar sedan utkom hennes sjätte diktsamling på svenska, ”Vad jag saknades här”.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En av dikterna i Jila Mossaeds nya samling, "Vad jag saknades här", avslutas med en bärande fråga: "Var finns mitt hem?" Mossaed föddes 1948 i Irans huvudstad Teheran. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Men bor Sverige i henne? Om nätterna – det är gott om nätter i denna samling – väcks drömmar, minnen och skuggor till liv. Erfarenheten av exil är geografisk och kulturell, men i djupet också existentiell. Kanske framför allt existentiell.

Hos Mossaed aktiveras diskussionen om det svårfångade begreppet centrallyrik. Genomgående finns på dessa drygt sjuttio textsidor en balans mellan tanke och bild, en erfarenhet doppad i en lång lycklig lyrisk tradition från Hafez och framåt. Det är mörkt och insiktsfullt, men bräddat och breddat med dervischen, fjärilen, näktergalen. Diktionen behärskad, under textytan vibrationer av något större, ibland för evigt förlorat. Stundom står hon haikun nära. En lakonisk och stark dikt får avsluta:

Annons

I mörkret går jag / som min mor / och tänker som min far

Sitter i ett litet rum /i Norden / väntar på ljuset

Det är mitten av november

Jan KarlssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons