Kultur

Kika in bakom kulisserna på fantasyfilm-inspelningen i Ystad

Ystad Artikeln publicerades

Under stort hemlighetsmakeri skapas denna varma sommar en fantasy-värld i Ystad Studios. En alldeles egen värld med väsen, robotar och sagolika miljöer.

Inspelning  i Ystad Studios. Regissören Marcus Ovnell, längst bort i bild, och fotografen Nils Croné.
Foto: Sprisse Nilsson
Inspelning i Ystad Studios. Regissören Marcus Ovnell, längst bort i bild, och fotografen Nils Croné.

– Det är som Alice i Underlandet – fast roligare, säger regissören Marcus Ovnell som tillsammans med sin hustru, skådespelaren och manusförfattaren Jenny Lampa, ligger bakom filmen, ”Fanautland and the lost magic”.

Teamet är inne på den tredje av fem inspelningsveckor.

– Det har gått fruktansvärt bra, så bra att man nästan börjar oroa sig, säger Marcus Ovnell.

Filmen görs för den amerikanska marknaden och premiären är planerad till i jul nästa år.

Marcus Ovnell berättar att de amerikanska finansiärerna har varit på plats, och att det var nöjda med vad de såg. Det gör dem än mer restriktiva med vad som visas i förväg.

– De vill hålla allt så hemligt som möjligt, säger Marcus Ovnell som varit i Ystad studios tidigare när han jobbade för det brittiska Wallanderteamet.

Han vill ändå berätta så mycket som han vågar om ”Faunutland and the lost magic”. Han och Jenny Lampa har länge haft tankar på sitt drömprojekt där robotar interagerar med verkliga skådespelare och tecknade miljöer.

– När jag såg karaktärerna komma till liv blev jag tårögd. Jag och min fru har tänkt på dem så mycket, men se dem så här är helt galet. Det är inte som att få barn, men inte långt därifrån, säger Marcus Ovnell medan han petar i sig lunchen.

Vi går en snabb runda i studion. I ett rum har scenografen byggt en gammal brunn som ligger på ett kargt fält. Det är en medeltida stämning över platsen. Ändå säger Marcus Ovnell att filmen utspelar sig i någon sorts nutid, fast i en egen tidszon, en ”Lasse Maja-nutid”.

I det andra rummet syns ett gryt, som är inredd som en bostad. Men mer detaljerade än så vill inte Marcus Ovnell att vi ska vara.

Jenny Lampa har också lunchledigt. Hon är sminkad som sin rollkaraktär och ser lite tokig ut, nästan som en syster till Pippi Långstrump. Hon sågs nyligen som psykologen i succéserien ”Bron” och har även haft en roll i tv-serien ”Jordskott”.

Hon säger att hon gillar att skapa en egen filmisk värld.

– Jag och Marcus älskar filmer som Star Wars, när man bygger upp en hel värld, säger hon.

Hur är det att spela i en film som du själv skrivit manus till?

– Det är lätt att lura sig, att man tror att man kan historien. Men som skådespelare får man börja om från början.

Paret Ovnell/Lampa är aktuellt med ytterligare ett projekt som enligt planerna ska spelas in i april nästa år i Ystad studios. Filmen heter ”Helix”. Det är ett drama som utspelar sig på en rymdfarkost.

Filmen som spelas in nu är tänkt att även bli tv-serie och förhandlingar pågår med en svensk distributör. Sedan hoppas det kreativa filmteamet också på att få göra en fortsättning på fantasy-äventyret, men till syvende och sist är det publikens mottagande som avgör om det blir så.

Fakta

Fanautaland and the lost magic

Spelas just nu in i Ystad studios.

Manus: Marcus Ovnell och Jenny Lampa.

Premiär: i USA nästa jul.

Bakgrund: Ovnell/Lampa gjorde filmen Inbrottet som blev deras genombrott på den amerikanska filmmarknaden. Paret är numera bosatt i Stockholm.

Visa mer...