Annons
Kultur

Hédi Fried gör barnbok om Förintelsen

Illustratören Stina Wirsén gör en barnbok tillsammans med Hédi Fried. "Historien om Bodri" bygger på Hédi Frieds egen uppväxt och erfarenheter av Förintelsen.
Litteratur • Publicerad 10 september 2018
Hédi Fried, 94, arbetar med en självbiografisk barnbok om sin uppväxt och om Förintelsen.
Hédi Fried, 94, arbetar med en självbiografisk barnbok om sin uppväxt och om Förintelsen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Boken är tänkt som en högläsningsbok riktad till barn från sex år och uppåt, berättar Stina Wirsén. Idén föddes när hon var hemma hos Hédi Fried för att teckna hennes porträtt. Berättelsens huvudperson blir den unga Hédi Fried själv. Bodri var hennes hund.

- Vi har valt att göra en bok för ganska små barn om detta fruktansvärt tunga ämne. Det var Hédis egen idé att utgå från vänskapen med hennes hund. Det blir mer barnnära på det sättet och lättare för barn att identifiera sig med historien, säger Stina Wirsén.

Annons

Boken handlar om Hédi Frieds barndom i Ungern men också om hennes tid i Förintelselägren. De två upphovsmännen har bestämt sig för att ta med Adolf Hitler i både text och bild.

- Det finns många fantastiska barnböcker som handlar om ondska i stort. Det som är speciellt med det här är att Hédi finns på riktigt och att hon har varit med om de här fruktansvärda sakerna. Det finns ingen anledning, tycker varken hon eller jag, att väja för det som är verkligt.

Författare och illustratör Stina Wirsén under helgens workshop på Kristianstad Bokfestival.
Författare och illustratör Stina Wirsén under helgens workshop på Kristianstad Bokfestival.Foto: Tommy Svensson

Hédi Fried blev i fjol Augustnominerad för sin bok "Frågor jag fått om Förintelsen". Även texten till barnboken skriver hon själv, men med Stina Wirsén som bollplank. "Historien om Bodri" ges ut på Förintelsens minnesdag den 27 januari nästa år.

- Vi vill göra det här för att det behövs. Hédi är en av få överlevande som fortfarande kan berätta. Boken var hennes förslag och det finns ingenting i mig som skulle kunna säga nej till ett sådant uppdrag. Vi som lever här och nu måste föra de här berättelserna vidare och barn har rätt att få veta, säger Stina Wirsén. (TT)

Erika Josefsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons