Kultur

Ishiguro: "Förbluffande smickrande"

Nobelpriset Artikeln publicerades
Kazuo Ishiguro.
Foto:Evan Agostini
Kazuo Ishiguro.

Årets Nobelpristagare i litteratur är den japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro. "Förbluffande smickrande", säger han till BBC.

"Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen". Så lyder en del av motiveringen av valet av Kazuo Ishiguro till årets Nobelpris i litteratur.

Till BBC säger pristagaren:

- Det är en oerhörd ära, huvudsakligen för att det betyder att jag vandrar i fotspåren av de största författare som har levt, så det är fantastiska lovord.

Årets litteraturpristagare avslöjades i sedvanlig ordning av Sara Danius inför den samlade världspressen i Börssalen i Stockholm.

- Vårt syfte med priset är och har alltid varit att ge priset till en utomordentligt skicklig författare, lyriker, dramatiker. Årets pristagare är en utsökt romanförfattare, säger hon och beskriver hans författarskap så här:

- Om man blandar Jane Austen och Franz Kafka så har man Ishiguro i ett nötskal, kanske ska man lägga till lite Marcel Proust också, säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius till TT.

Bland hans böcker kan nämnas "Berg i fjärran" (1982), "Konstnär i den flytande världen" (1986) och "Återstoden av dagen" (1989). Den senare blev en åttafaldigt Oscarsnominerad långfilm 1993 med Anthony Hopkins och Emma Thompson i huvudrollerna.

Danius rekommenderar särskilt "Återstoden av dagen" till läsare som inte känner till författaren.

- "The remains of the day" är en lysande begynnelse, den är ett mästerverk. Den var stor redan när den kom. Filmen är också bra. Men den har vuxit med tiden, det är en betraktelse över ett klassamhälle som har försvunnit, säger hon.

Akademien betonar att Ishiguros författarskap "präglas av en språklig återhållsamhet, oberoende av dramatiken i de skildrade förloppen". Musiken har en central plats i hans böcker, som i novellsamlingen "Nocturner: Fem berättelser om musik och skymning", från 2010.

Ishiguros svenska förläggare, Sara Nyström på Wahlstöm & Widstrand, är "glad och chockad".

- Men det är väldigt välförtjänt, det är en medvetet arbetande och fantastisk författare, vars stora verk också är möjliga för oss alla att läsa. "Återstoden av dagen" är hans mest kända roman, men det finns många andra, vars titlar jag just nu inte minns eftersom jag är så chockad, säger hon.

Ishiguro föddes i japanska Nagasaki 1954 och flyttade till England 1960. Han är inte bara författare, utan även samhällsdebattör och skrev i samband med brexit-omröstningen i Financial Times om sin önskan om en andra omröstning för att få klarhet i exakt hur Storbritannien ska lämna EU.

Efter valet av fjolårets pristagare Bob Dylan har årets spekulationer varit ovanligt trevande. Till årets mest tippade hörde Ngugi wa Thiong'o och Haruki Murakami. Även Joyce Carol Oates har nämnts i sammanhanget under åtminstone 25 år och är en av få kvinnliga författare på vadslagningsfirmornas listor över de troligaste pristagarna, tillsammans med bland andra Margaret Atwood.

Årets pris delas som vanligt ut i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. I år är prissumman nio miljoner kronor. (TT)

Fakta

Kazuo Ishiguro

Född 1954 i Nagasaki, Japan. Familjen flyttade till Storbritannien när Ishiguro var fem år gammal.

Debuterade 1982 med romanen "Berg i fjärran" som liksom uppföljaren "Konstnär i den flytande världen", 1986, utspelar sig i Nagasaki några år efter andra världskriget.

Hans mest kända roman "Återstoden av dagen" från 1989. Den blev även långfilm där Anthony Hopkins spelade rollen som den plikttrogne butlern Stevens.

Övriga romaner översatta till svenska är "Den otröstade" från 1996, "Vi som var föräldralösa" 2000, "Never let me go" 2005, "Nocturner: fem berättelser om skymning och musik" 2010 och "Begravd jätte" från 2016.

I slutet av 1970-talet tog Ishiguro en examen i engelska och filosofi vid University of Kent.

Nobelpriset i litteratur

Delades ut första gången 1901 till den franske författaren Sully Prudhomme.

Bland de som har rätt att föreslå pristagare finns Svenska Akademiens ledamöter, ledamöter av andra akademier samt professorer i litterära och språkliga ämnen.

Det är inte tillåtet att föreslå sig själv.

Varje år inkommer omkring 300 förslag, och Akademien gör sitt slutgiltiga val i oktober och presenterar vinnaren samma månad.

Pristagaren tar emot priset, som i år är på 9 miljoner kronor, på Nobeldagen den 10 december.

Av de 109 pristagarna har hittills 14 kvinnor fått det.

Genomsnittsåldern för pristagarna är 65 år.

De senaste pristagarna:

2016: Bob Dylan, USA

2015: Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014: Patrick Modiano, Frankrike

2013: Alice Munro, Kanada

2012: Mo Yan, Kina

2011: Tomas Tranströmer, Sverige

2010: Mario Vargas Llosa, Peru

2009: Herta Müller, Tyskland

2008: Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

2007: Doris Lessing, Storbritannien

Källa: Svenska Akademien, nobelprize.org.

Visa mer...