Annons
Kultur

John de Sohn om inspirationskällan Avicii: ”Extremt ledsamt och en tragedi att han är död”

Avicii var en stor inspirationskälla för John de Sohn, housemusiker och låtskrivare från Ystad. Den nyligen bortgångne musikern var en banbrytare både för svenska musikerkollegor och internationella artister som Madonna och Coldplay.
– Han var ett musikaliskt geni, säger John de Sohn.
Ystad • Publicerad 24 april 2018
För John de Sohn var Avicii en stor inspirationskälla.
För John de Sohn var Avicii en stor inspirationskälla.Foto: Bass Nilsson

John de Sohn, eller Björn Johnsson som han egentligen heter, berättar att han bara hade lyssnat på housemusik ett par år när han 2007 för första gången hörde Aviciis namn genom en vän som kände Ash Pournouri, Avicii´s manager. John De Sohn hade då precis börjat skapa musik på egen hand och uppmanades att skicka några demos till Ash.

– Jag fick ett artigt svar: Tack, men nej tack.

Annons

2011 fick Avicii sitt första stora genombrott med låten ”Fade into darkness” med sång av Andreas Moe. John de Sohn berättar att det var när han lyssnade på den låten som han fick inspiration i sitt eget skapande och tog kontakt med Andreas Moe. Tillsammans skrev de låten ”Long time”, John de Sohns debutsingel som blev en internationell hit.

– Avicii fick mig att inse att man inte behöver ha en stor studio och en massa musiker för att göra musik.

Avicii gör sin sista spelning i Sverige på Tallriken i Pildammsparken i Malmö i augusti 2016.
Avicii gör sin sista spelning i Sverige på Tallriken i Pildammsparken i Malmö i augusti 2016.Foto: Björn Lindgren/TT

Rent musikaliskt har Avicii varit en trendsättare och har inspirerat storstjärnor i alla genrer så som Madonna och Coldplay.

– Han var ett musikaliskt geni, hittade ett eget sound och skapade låtar som var en perfekt crossover mellan house och pop som snabbt togs upp av radio, säger John de Sohn.

John de Sohn fortsatte att följa Aviciis musikaliska resa. Efter låtar som "Levels" 2011 med ett trendsättande piano-sound, fortsatte Avicii att utvidga sina musikaliska gränser och öppna nya dörrar. I ”Wake me up” 2013 hämtades influenser från countryn och den blev den mest spelade låten på Spotify någonsin.

”Det kommer att bli tomt. Avicii är Sveriges största musikexport genom tiderna.”

John de Sohn minns speciellt en konsert 2013 med Avicii i Los Angeles i Hollywood bowl, en arena som bara de största artisterna i världen uppträtt på. Det var en fantastisk show med fyrverkeri och effekter av alla slag.

John de Sohn kände inte Avicii personligen, de har bara stött på varandra vid några tillfällen. Men genom hans musik har John de Sohn följt honom under mer än 10 år.

John de Sohn är 33, Avicii blev 28. 2016 slutade Avicii turnera efter många år på resande fot.

– Det kommer att bli tomt. Avicii är Sveriges största musikexport genom tiderna, att han är död är extrem ledsamt och en tragedi, säger John de Sohn.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons