Kultur

Konstskolan som ger oss nya bilder

TV Artikeln publicerades
Eleverna Janni och Viktor på konstskolan i Karlstad med lärare Lars i mitten.
Foto: SVT
Eleverna Janni och Viktor på konstskolan i Karlstad med lärare Lars i mitten.

Konstnären Lars Lerin har under sex veckor varit lärare för ett gäng värmlänningar med funktionsnedsättningar. Programmet har sänts som ”Lerins lärlingar” och kulturredaktören Sune Johannesson har följt en serie där både nya bilder och självförtroenden har vuxit.

Lars Lerin har gått från en udda konstnärsprofil med sociala fobier i den värmländska glesbygden till en känd och älskad tv-profil under de senaste åren. Den personliga resan återvänder han ofta till i alla möjliga sammanhang, inte minst i tv.

Så har det också varit i den sexdelade SVT-serie som i kväll tar slut, ”Lerins lärlingar”. Det är också därför han trivs så väl i rollen som lärare för det här lärlingsgänget, deras mixade funktionsvariationer har han inte minsta problem med. Tvärtom, han kan slappna av och vara som han är.

Det har också märkts i seriens utveckling, hur inte bara eleverna växer och blir alltmer trygga, detsamma gäller deras lärare.

Kvällens final är tyvärr det tråkigaste programmet, vilket beror på att alla plötsligt känner av allvaret. Det ska festas, konstverken och eleverna ska lämna sina rum och bli offentliga genom en vernissage just hos Lerins och hans man Juniors konstpalats Sandgrund i centrala Karlstad. Men drottningen är på plats för att inviga och även om hon är intresserad och närvarande blir det lika formellt som ointressant.

Strunt samma, för det här har varit en fantastiskt fin serie att följa. Och det av flera skäl, till exempel för att det blivit tydligt vilken enormt betydelsefull roll kulturen har för att få människor att utvecklas, förändras och växa. Se och lär alla kommuner och regioner! Satsa mer pengar på kulturen inom skola, omsorg och vård!

Det mest berörande har ändå varit att möta dessa människor, var och en sin egen stjärna. De är samtliga medvetna om sina diagnoser, vet hur de påverkas men gång efter gång säger var och en; men jag är inte min diagnos, jag är en människa.

Den insikten bär dom, och därför ser de också sina medmänniskor med den bästa blicken. När ska vi andra lära oss samma kloka insikt? Att inte se och definiera människor utifrån en diagnos, ett handikapp eller en-enda-vad-som-helst, utan se hela människan. Och hur ofta har jag inte suttit i tv-soffan och lyssnat på de här begåvade individerna och tänkt; det är ju inte ni som är problemet, det är vi andra! Det är inte ni som slåss och förstör, mobbar och fryser ute, näthatar, hotar och hetsar, nej, det är inte ni, aldrig ni!

Men samhället och övriga medborgare är noga med att markera vad som anses vara rätt eller fel beteende, vem som duger eller inte håller måttet. Det jagas fel, problem och diagnoser. Den osäkerhet som de här människorna av skilda skäl har känt riktar de därför tidigt inåt och ger fruktansvärda följder som depressioner och självskadebeteenden.

Konstskolan med Lars Lerin har skapat nya bilder på flera sätt och resultatet är långt mer än enskilda konstverk, tillsammans har dom byggt glädje, gemenskap, styrka och trygghet.

Fakta

Lerins lärlingar

Serie i sex delar i SVT, där konstnären Lars Lerin har varit lärare för ett gäng människor i Karlstad med olika funktionsvariationer. Sista delen sänds onsdag 14 februari. Se hela serien på SVT Play.

Visa mer...