Annons
Kultur

”Ingen kristen tro i radio? Hur tänker Sune Johannesson?”

Vintervärden Tomas Sjödin fick kritik av kulturredaktören Sune Johannesson på kultursidan i förra veckan. Nu riktar Maria Kjellsson, Kristianstad, kritik mot åsikten att Sjödins program blev en form av predikan. ”Hur skulle man hindra att kristen tro uttrycks i ett Sommar- eller Vinterprogram?”
Debatt • Publicerad 4 januari 2018
Lyssna på Tomas Sjödins Vinterprogram i SR Play.
Lyssna på Tomas Sjödins Vinterprogram i SR Play.Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

Läste Sune Johannessons recension den 29/12 av den populäre vintervärden Tomas Sjödins program i radio dagen innan. Förundrades över recensentens slutkläm: han vill inte att hans licenspengar ska gå till att "kyrkans män" får dela med sig av sin tro i program som detta, och inte heller till radiogudstjänster!

Efter vad jag vet, deltar varje vecka fler människor i Sverige i kyrkliga aktiviteter än i idrottsevenemang, inte minst den här tiden på året. Sporten har sin givna plats i radions sändningar, varför då inte de kristna programmen?

Annons

Och hur skulle man hindra kristen tro att komma till uttryck i P1:s Sommar- och Vinterprogram? Ska allt som handlar om livsåskådning refuseras? Vad blir det då av mångfalden? Och toleransen? Hur tänker Sune Johannesson?

Av: Maria Kjellsson

Svar från Sune Johannesson:

”Ingen religion borde ges en egen plats i Sveriges Radio”

Hej, och tack för din undran om hur jag tänker. En bra fråga, som jag den här gången svarar på så här: Jag vill inte på något vis plocka bort religion eller olika former av livsåskådning ur radions tablåer, tvärtom. Fler program om dessa livsviktiga ämnen borde finnas, där två existerande P1-program är utmärkta exempel på hur bra och angeläget det kan vara; Människor och tro samt Filosofiska rummet.

Sedan statskyrkan försvann borde inte någon enskild religion ges en egen plats i något public service-sammanhang. Det betyder däremot inte att frågorna ska plockas bort eller är ointressanta, utan vad jag efterlyser är olika perspektiv på dessa ämnen, med allt från fördjupning till debatt och nyhetsjournalistik.

När det gäller innehållet i ett Sommar- och Vinterprogram har du en poäng. Hur hindra någon från att framföra sitt budskap? Nej, det är kanske fel men jag anser att en politiker eller person knuten till en kyrka inte borde tillåtas hålla en mässa om sitt partis eller sin kyrkas inriktning. Blir det för mycket av ett styrt budskap handlar det mer om reklam/propaganda än om en personligt förankrad berättelse. Det ansvaret borde åligga ett programs producent.

Är det verkligen så att fler människor deltar i kyrkliga aktiviteter än i idrottsevenemang? Inte omöjligt, men oavsett vilket, en mycket intressant jämförelse. Jag har ett visst idrottsintresse, men i mina ögon ägnas oproportionerligt mycket uppmärksamhet åt sport inom all media, inte bara i tv och radio utan också inom min egen tidningsbransch. Religiösa aktiviteter och frågeställningar, likaväl som alla former av kulturuttryck, engagerar många och borde ges mer utrymme.

Sune JohannessonSkicka e-post
Maria Kjellsson
Annons
Annons
Annons
Annons