Kultur

Nina Stemme får Birgit Nilsson-priset

Musikpris Artikeln publicerades
Nina Stemme får världens största musikpris inom klassisk musik.
Foto: Jessica Gow/TT
Nina Stemme får världens största musikpris inom klassisk musik.

Året då Birgit Nilsson skulle ha fyllt 100 år får hennes svenska efterföljare Nina Stemme ta emot La Nilssons stora musikpris, världens största inom klassisk musik.

"Jag är mycket glad över att bli förknippad med denna fantastiska kvinna och att få befinna mig i samma sällskap som Maestro Domingo, Maestro Muti och Wienerfilharmonikerna, som alla har tilldelats detta extraordinära pris", säger Nina Stemme i en kommentar.

Precis som en gång Birgit Nilsson möter Nina Stemme i dag den internationella operapublikens och kritikernas enorma uppskattning. De senaste åren har hon sjungit från alla de stora operahusens scener och gästspelen hemma på Operan i Stockholm säljer slut på en kvart.

"Det är en stor ära att bli erkänd för mitt arbete, men det är en ännu större ära att bli erkänd i mitt hemland av en ansedd stiftelse som bär namnet och vårdar arvet efter en legend – min idol Birgit Nilsson. Eftersom hon i år skulle ha fyllt 100 år känner jag mig extra ödmjuk och hedrad över att få ta emot detta pris", säger Nina Stemme i en kommentar.

När hon för drygt ett år sedan sjöng "Nibelungens ring" på Operan var det en stor händelse även för henne. På hemmaplan känner hon "en större buzz", förklarade hon i en intervju med TT.

Redan 2004 fick hon hemmapubliken att skrika och gråta av hänförelse efter att ha gjort sin första tolkning av Wagners Isolde på samma scen. Året efter sjöng hon samma roll mot Plácido Domingo som hade handplockat just henne till en skivinspelning. När hon 2010 gjorde Isolde på Royal Opera House i London fick hon Laurence Olivier Award för årets bästa rollprestation.

Nina Stemme kan som få dramatiska sopraner inta klassiska och tunga roller som Isolde, Elektra och Brünnhilde, men inget får någonsin bli rutin.

- Jag känner mig utmanad varje dag. Jag är van att leva med det. När man sjunger de här rollerna måste det vara så. Det är så mycket som ska stämma, men det ska låta enkelt, har hon tidigare sagt till TT.

Birgit Nilsson Prize är med en prissumma på en miljon amerikanska dollar, världens största inom klassisk musik. Det instiftades av Birgit Nilsson själv som i hemlighet testamenterade sina tillgångar till en stiftelse. Den första pristagaren, Plácido Domingo, valde hon själv.

Nina Stemme har däremot utsetts av en jury under ledning av Rutbert Reisch, ordförande för Birgit Nilsson Foundation, som tidigare har beskrivit just Nina Stemme som "en helt underbar sångerska":

- Hon är fantastisk, absolut förstaklass, den överlägset bästa i Wagnerrepertoaren i dag. (TT)

Fakta

Nina Stemme

Född: 1963 i Stockholm.

Bor: I Stockholm, gift med scenografen Bengt Gomér, tre barn.

Bakgrund: Gick i Adolf Fredrik musikklasser. Studerade ekonomi på universitetet innan hon ändrade inriktning på allvar och gick Operahögskolan där hon tog examen 1994.

Roller: Isolde, Brünnhilde, Elisabeth ("Tannhäuser), Turandot, Tosca, Ariadne, Salome med flera.

Birgit Nilsson-priset

Prisets historia: Redan på 1980-talet började Birgit Nilsson planera för ett operapris. Då startades en stiftelse som skulle arbeta för att förverkliga hennes dröm. Det dröjde dock till fyra år efter Birgit Nilssons död innan det första priset delades ut.

Prisets stadgar: Birgit Nilsson-priset delas ut vartannat eller vart tredje år. Pristagaren ska ha åstadkommit något extraordinärt inom operakonsten. Det kan tilldelas en nu aktiv sångare eller sångerska inom opera, konsert, oratorium eller lieder, till en nu aktiv dirigent eller till en institution som ett operahus eller en orkester.

Prisets storlek: The Birgit Nilsson Prize är med sin prissumma på en miljon dollar det största priset inom den klassiska musiken.

Tidigare pristagare: operasångaren Plácido Domingo (2009), dirigenten Riccardo Muti (2011), Wiens filharmoniska orkester (2014).

Aktuellt: Årets pris delas ut på Kungliga Operan i Stockholm den 11 oktober i år.

Visa mer...