Kultur

Nu ska konstpåsken kartläggas

Kultur Artikeln publicerades

Konstrundan i påsk fyller 45 i år, och när det gäller Öskg är det mesta sig likt. Däremot kan påskens kartläggning av konstbesökarna leda till en förändring av framtidens rundor.

104 konstnärer medverkar i Öskg:s konstrunda i påsk. Även om antalet brukar röra sig i den storleken, är det något färre än förra året. Några nya konstnärer är inte aktuella, då gillet inte har någon intagning i år. Ja, om man inte räknar Gert Aspelin förstås. Den erfarne Kivikskonstnären har varit Öskg-medlem i en mängd år, men aldrig ställt ut under påsken.

– Det stämmer, säger Öskg:s intendent Susanne Lindblad, i år sker hans påskpremiär och det i en utställning tillsammans med sin farfar Karls konst. Deras möte sker på Ystads konstmuseum, och det är en utställning som jag tror kan locka en stor publik.

Susanne Lindbladär nöjd med bredden som de hundratalet konstnärerna erbjuder, från konsthantverk till måleri och ljudverk, och säger att kombinationen utställning, café och butik som Öskg driver på Tjörnedalas konsthall sedan förra året är ett koncept som man kommer att fortsätta med. Premiäråret är man nöjd med.

Det nya inslaget i påsk är att den framtidsutredning om den skånska konstpåsken som Öskg och Susanne Lindblad har gjort för Kultur Skånes räkning ska börja omsättas i praktiska former. Planerna på en gemensam hemsida och marknadsföring mellan de fem största skånska konstrundorna ska under året sjösättas så smått, för att bli än mer synligt 2014. Och så ska påskens konstnärer och besökare kartläggas. Susanne Lindblad:

– Ett företag gör en turistekonomisk undersökning åt oss. De kommer att skicka ut en enkät till de totalt 600 konstnärer som ställer ut på påskens rundor, men också att vara på plats på flera ställen för att räkna och intervjua besökare. Det finns många fördelar med en sådan här undersökning, en är givetvis att vi är nyfikna på våra besökare med målet att kunna göra rundorna än mer besöksvänliga.

Förutom att få ett grepp om hur många som verkligen besöker de olika konstrundorna, handlar uppdraget bland annat om att ta reda på hur besökarna åker, om de besöker sina favoriter år efter år eller om de söker sig till nya konstnärer, om de startar vid rundans samlingsutställning och vilken typ av konst de föredrar, måleri eller mer experimentella uttryck.

Förutom Öskg:s Österlenrunda sker undersökningen även hos konstrundorna i västra Skåne, i sydväster, nordost och i mittskåne. Totalt omfattas 29 av regionens 33 kommuner av någon konstrunda i påsk. De fyra som inte medverkar är Skurup och tre kommuner i nordost: Osby, Östra Göinge och Bromölla.

– Det här är ett nytt och spännande samarbete som jag tror kan leda till att konstrundorna framöver kan komma att ändras något.

De fem rundorna kämpar ju om samma publik, men ni ser er inte som fiender?

– Visst, vi är delvis konkurrenter, men var för sig är vi inte tillräckligt stora för att kunna göra någon större satsning, som till exempel att satsa på marknadsföring i övriga Europa. Tillsammans är vi däremot betydligt starkare. Den arbetsgrupp som har tillsatts, med vår ordförande Jan Dahlgren som ordförande, ska arbeta vidare med frågorna om att bilda en paraplyorganisation för alla rundor och på så sätt ge oss alla en tydligare röst.

Återstår endast en sak. Vädret?

– Det är en tidig påsk i år, precis som 2008. Vi vill dock inte ha samma väder som då, med mycket snö. Det ger problem och drar ner besöksantalet. Fast påsken får inte heller komma för sent, som 2011 då vår sista dag var 1 eller 2 maj. Då åkte alla och badade istället.

Har ni inte funderat på att strunta i påsken med sina flyttningar, och istället lägga konstrundan på en fast datum i april?

– Det hade varit ett intressant experiment, men påsken är otroligt inarbetad. I år är det dags för den 45:e rundan, och de 44 senaste har legat på påsken. Den första var under pingsten.