Annons
Kultur

Östergren och Espmark lämnar Svenska Akademien

Författarna Klas Östergren och Kjell Espmark lämnar Svenska Akademien. De väljer att hoppa av i protest mot hur Akademien försökt lösa sina problem. "Ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare", säger Östergren enligt SvD.
Akademien • Publicerad 6 april 2018
Klas Östergren lämnar nu Svenska Akademiens arbete.
Klas Östergren lämnar nu Svenska Akademiens arbete.Foto: Claudio Bresciani/TT

Östergren meddelar sitt beslut skriftligen till Svenska Dagbladet.

"Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. ’I’m leaving the table, I’m out of the game", säger han enligt tidningen.

Annons

Ami Mörén på Östergrens förlag Natur och Kultur bekräftar avhoppet och säger att han inte tänker kommentera det hela mer just nu.

- Ja, det är han som har kontaktat Svenskan. Han har sagt det han vill ha sagt just nu, säger hon till TT.

Östergren valdes in på stol nummer 11 år 2014.

Kjell Espmark, som invaldes till stol nummer 16 1981, skriver till Dagens Nyheter :

"Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet _ då kan jag inte längre delta i arbetet."

Svenska Akademien vill inte kommentera avhoppen.

- Vi har inga kommentarer, säger Margaretha Söderling, assistent till Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius, till TT.

- Den som ska kommentera detta är Sara Danius och hon befinner sig just nu på resa och går inte att nå.

– Det är som att hela Babels torn håller på att rasa samman här, det är väldigt intressant, säger Åsa Linderborg, kulturchef på Aftonbladet.

Hon tror att avhoppen kan ha att göra med den rapport som ska ha presenterats för ledamöterna i går, där man ska ha utrett vilken relation varje enskild ledamot har till den så kallade kulturprofilen.

Annons

Man förstår ju att Svenska Akademien inte mår bra. Det har man förstått väldigt länge. Egentligen i flera år så har den gett ganska icke-harmoniskt intryck. Det har ju varit flera avhopp och det är intressant att folk struntar i att de är valda på livstid. De bara drar för att det är omöjligt att vara kvar, säger Åsa Linderborg.

Akademiens ledamöter utses på livstid och enligt regelverket går det egentligen inte att lämna den. Däremot kan ledamöter välja att inte delta. Kerstin Ekmans stol står tom sedan slutet av 1980-talet och i höstas berättade Lotta Lotass att hon inte har haft någon kontakt med Akademien sedan 2015.

Svenska Akademien har kritiserats hårt sedan Dagens Nyheter i höstas avslöjade att flera ledamöter har haft nära band till den så kallade kulturprofilen, som bland annat anklagas av flera kvinnor för sexuella övergrepp. (TT)

Svenska akademiens ledamot Kjell Espmark lämnar sin stol efter 37 år.
Svenska akademiens ledamot Kjell Espmark lämnar sin stol efter 37 år.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons