Kultur

Panda Da Panda tillbaka i sitt barndoms landskap

Svarte Artikeln publicerades

Thibo Girardon, alias Panda Da Panda, är tillbaka där det började, i gamla banvaktsstugan vid järnvägen genom Svarte. Här i barndomshemmet bor den 30-årige artisten sedan en månad tillbaka.

Thibo Giradon har flyttat tillbaka till barndomens Svarte efter sex år i Stockholm. Här laddar han inför sommarens festivaler.
Foto: Mark Hanlon
Thibo Giradon har flyttat tillbaka till barndomens Svarte efter sex år i Stockholm. Här laddar han inför sommarens festivaler.

Thibo Girardon sitter i trädgården med datorn i knäet. Han berättar att han jobbar lite med Renaidas video som spelades in i förra veckan här ute i det försommarljuvliga landskapet precis i utkanten av Svarte.

Järnvägen stryker tätt förbi och havet ligger där bortom fälten och glittrar. Samtidigt är det lite otuktat, inte alls tillrättalagt, ungefär som Panda Da Pandas musik.

Lite samverkande faktorer gjorde att han hamnade här igen. Mamman skulle flytta till Ystad. Han själv kände att han behövde komma bort från Stockholm efter sex år.

Och melloartisten Renaida är precis som Panda Da Panda, Frans och Shirin knutna till Cardiac Records. Det lilla skivbolagets studio i Ystad är en knutpunkt, en kreativ mötesplats.

–Det är gott, speciellt att få den gemenskapen som jag inte känt på andra bolag. Det är för att de är lite indie här, säger Thibo Giradon.

Men för musikskapandet behöver han inte en studio.

– Hela mitt förra album spelades in på en USB-mikrofon i datorn, säger han.

Den 9 juni släpper han en ny låt ” Vakna igen”. Till hösten kommer nästa album. Låtarna är klara, men inte färdiga. Mixningen i studion återstår också.

Hur gör du en låt? Vad kommer först, musik eller text?

– Inspirationen kommer när jag gör de första melodierna på datorn eller när jag sitter och spelar piano eller gitarr. Jag tror att jag berörs av ackordsföljder. Det är då jag får en idé, känslan av en text. Jag skriver alltid som jag känner, förklarar Thibo Giradon.

Ett nytt album kommer till hösten och
Foto: Mark Hanlon
Ett nytt album kommer till hösten och

Texterna ligger också nära honom, är självbiografiska.

– Panda Da Panda kommer alltid att vara Thibo Girardons inre.

På senaste släppta låten ” Enkelt” sjunger han om en väninna till hans mamma som sade att han såg ledsen ut som barn:

”Uppväxt utan hat, jag har alltid haft något inuti, jag kanske ärvde lite sorg av far”, fan vet ja',,,”

Det är en känsla som han först satte musik och sedan ord på:

– Ända sedan jag var liten har jag kunnat bli ledsen inombords, men inte visat det.

Pappan Gilles Girardon dog 2012. Han var konstnär, kärleksfull och närvarande. Men han bar med sig sin historia, som ett tungt arv till sonen.

– Pappa hade en tuff uppväxt som gatubarn i Frankrike, berättar Thibo Giradon.

Nya plattan skulle egentligen kommit för ett år sedan. Då hade Thibo Girardon precis separerat från skådisen Rebecca Scheja. Tonen var mycket mörkare. Men releasen sköts upp. Nu har albumet skiftat känslomässig färg, från sorg till melankoli. Det är låtskrivaren från Svarte nöjd med. Han njuter av att ha landat i Svarte, med nya flickvännen Loui Murray.

– Just nu känns det som om det inte kan bli så mycket bättre.

Bröderna Giradon hemma i Svarte.
Foto: Mark Hanlon
Bröderna Giradon hemma i Svarte.

Brodern Timotie kommer med saft, kaffe och choklad på en liten bricka. Han bor i en ombyggd arbetsbod på tomten. En verkstad är dockad till bostaden. Det är här som föreställningarna med Panda Da Panda växer fram. Timotie bygger scenografi och rekvisita och bröderna framför showen tillsammans. De vilar nu också ut efter en klubbturné under hela våren.

Varför blev det musik och inte konst?

– Det blev allt. Konsten får jag ur mig genom omslag, och så videor. Jag gör allt själv.

På programmet i sommar står ett gäng festivaler, bland annat en konsert den 10 augusti på stora scenen under Malmöfestivalen. Det var fyra år sedan Panda Da Panda uppträdde på Malmöfestivalen senast.

Var Thibo Girardon kommer från hörs på hans skånska idiom, precis som Thomas Öberg i Bob hund. Men Panda Da Panda berättar att han inte alls lyssnade på Bob Hund när han växte upp. Han kom inte i kontakt med bandets musik förrän senare. Han och Thomas Öberg är ändå inte olika, det finns beröringspunkter i texterna, dialekten och i energin på scen.

En av hans nya låtar, ”Köp maj” sjungs av Bob hunds frontfigur i Medborgarbandets föreställning ”Vinnaren tar allt” som spelades i Malmö i vår. Det var stort.

– Bob hund är en förebild.

Thibo Girardon berättar att han också bollar låtarna på nya plattan med Thomas Öberg. Han spelar några sekunder på datorn. Det låter lite reggae, dance hall eller elektropop. Han vill inte fastna i några fack.

Ljudsignalerna vid järnvägsövergången klämtar och ytterligare ett tåg visslar förbi. Han visar en tatuering på vänster arm med ett superlokalt motiv: en lutande järnvägsskylt.

Hit till Svarte flyttade familjen från Sankt Olof när Thibo Girardon var två år gammal. Så Svarte är allt han kommer ihåg. Just nu pågår renoveringen av huset.

Är du händig?

– Inte som Timotie. Han kan bygga ett hus på en dag. Men jag är också ganska händig.

Han pekar på en vitputsad utbyggnad på huset. Där ska studion byggas. I andra änden av huset byggs ett vardagsrum med öppet i taket ända upp till nocken. På golvet ligger ett par styltor, fastsatta i ett par vanliga herrskor. De har används i föreställningarna med Pandan, men får ny användning.

– De ska vi ha när vi målar taket, säger den kreative artisten.

Uppe på bjälkarna står en av faderns gamla målningar lutad mot taket, en stor landskapsmålning.

Ute vid tomtgränsen tar fälten vid och längre bort skymtar havet. En pinne markerar var den nya bebyggelsen i Svarte ska sluta. När samhället har vuxit så kommer utsikten mot havet att skymmas. Det här sjunger Thibo Girardon om i låten ”Horisonten”: Horisonten, nu har de sålt den, snart växer här betong...”

–  Byggandet bekymrar mig faktiskt inte så mycket längre. Det är inte heller alltid kommunen lyckas genomföra allt som planeras.

Panda Da Panda färgar landskapet här väster om Ystad med sin musik. På vägen hem till Ystad lyssnar jag på ”Horisonten”.

Fakta

Panda Da Panda

Heter: Thibo Girardon.

Ålder: 30.

Bor: I Svarte med flickvännen Loui Murray och storebror Timotie.

Bakgrund. Uppvuxen i Svarte. Fick kontrakt med skivbolag efter att ha gått Yrkesutbildningen Musikmakarna i Örnsköldsvik. Skriver musik och texter och producerar sina egna videor. Gör Panda Da Pandas föreställningar tillsammans med brodern Timotie.

Album: Flaoua Paoua (2013), Den inre rymden (som är den del som ligger innanför månens bana),Den yttre rymden (som är den del som ligger utanför månens bana), (båda2016). Samt en lång rad singlar efter debuten med ”Vem e du” (2011) och senast ”Enkelt” (2018).

Nästa release: 9 juni, singeln ”Vakna igen”, nytt album till hösten med gästartister som Thomas Öberg i Bob hund, Joy och Johan Rensfeldt i Movitz.

Visa mer...