Kultur

Per Wästberg: Akademien har reviderat sina stadgar

Akademien Artikeln publicerades
Akademiledamoten Göran Malmqvist ville inte kommentera eftermiddagens möte närmare.
Foto: Fredrik Persson
Akademiledamoten Göran Malmqvist ville inte kommentera eftermiddagens möte närmare.

På torsdagen sammanträdde Svenska Akademien för första gången efter sommaruppehållet. Efter mötet meddelade ledamoten Per Wästberg att Akademien har beslutat att "ändra massor" i sina stadgar.

Enligt Wästberg rör det sig om ändringar i 48 paragrafer.

- Inga inval har skett. Akademiens reviderade stadgar kommer att offentliggöras inom kort, säger han.

Enligt ledamoten Göran Malmqvist, som även han närvarade vid mötet, var det minst sju stycken som deltog i diskussionerna. Men han vill inte avslöja exakt vilka det rör sig om.

Var Sara Danius på plats?

- Sara Danius, vem är det?

Men det vet du väl? Er tidigare ständiga sekreterare.

- Jaha hon ja. Henne har jag hört talas om.

Vårens djupa kris har skapat stora sprickor mellan ledamöterna i Svenska Akademien. När de nu samlas för den första av höstterminens sedvanliga torsdagssammankomster är de tio nuvarande ledamöterna för få för att kunna välja in nya ledamöter på egen hand.

Sara Danius sade i sitt sommarprogram den 18 augusti att hon var beredd att träda in i en "räddningsoperation" för institutionen. Förra veckan meddelade Kjell Espmark att han, Sara Danius och Peter Englund tillfälligt skulle återvända till Akademien, något som senare dementerades.

- Vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, sade Kjell Espmark.

Att Akademien bröt sin tradition och inte valde in en jurist på stol nummer ett utan i stället författaren Lotta Lotass som nu begärt utträde ur Akademien har mött kritik. Men med nytt blod i Akademien är ändå flera juridiska experter som TT pratat med hoppfulla om att institutionen kommer att kunna återupprätta sitt anseende.

- Jag tror att den steg för steg kommer att förbättras i takt med att de väljer in nya personer med integritet, jag tror faktiskt att det är möjligt, säger Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt.

Det finns de som hellre skulle vilja lägga ner hela Akademien. Vad tycker du om den hållningen?

- Jag tror inte det är realistiskt, jag tror att man måste bygga på det som finns. Jag tror inte det finns någon annan framkomlig väg faktiskt. (TT)

Akademiledamoten Horace Engdahl anländer till Börshuset för Svenska akademiens första ordinarie sammanträde efter sommaruppehållet.
Foto: Fredrik Persson
Akademiledamoten Horace Engdahl anländer till Börshuset för Svenska akademiens första ordinarie sammanträde efter sommaruppehållet.

Fakta

Krisen i Akademien

Bakgrund: Krisen i Akademien

(TT)

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 31 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" delta i invalen av nya ledamöter.

Den 5 september: Katarina Frostenson uttalar sig för första gången om händelserna, i en debattartikel av Jesús Alcalá i Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda.

Visa mer...