Kultur

Serienoveller med död

Kultur Artikeln publicerades

I ”Ordningen upprätthålls alltid” debuterar författare Pär Thörn inom den populära deckargenren. Fast han gör det, givetvis, på sitt eget vis. Genom att låta 24 serietecknare illustrera hans berättelser. Skribent Jan Hoff imponeras.

När några av Pär Thörns kriminalnoveller gick som helt vanliga textnoveller i serietidningen Agent X9 för några år sedan blev jag inte särskilt förtjust. Nu kommer de som tecknade serier i en novellsamling. Som jag av olika anledningar var tvungen att kika på.

Jag närmademig projektet med misstänksamhet. Men redan efter några enstaka serieadaptioner kunde jag konstatera att detta koncept fungerade.

Som tecknade serier blev texterna mer kompletta. Detta var motsatsen till Illustrerade klassiker, som ju reducerade den litterära förlagan.

Texterna mår också bättre av att presenteras tillsammans, som en helhet, då de är variationer på ett tema. Alla börjar med att någon heter något och är död. Alla slutar med orden ”Ordningen upprätthålls alltid”. På sätt och vis en sorts poetiskt experiment.

Inga tecknare jobbar likadant. Vissa är realister (Gunnarsson/Häggman-Sund), vissa går i Joakim Pirinens fotspår (Lars Krantz), vissa är skämttecknare (Kustfält) och så vidare. Det är gamla tecknarrävar sida vid sida med ivriga valpar.

Thörn avslutar med en notsektion där han redovisar var han hämtat inspiration och stoff. Tecknade serier med fotnoter och källförteckningar? Håller serier på att bli det nya sättet att forska? Man undrar! Liv Strömquist gör det. David Liljemark.

SenasteTintinöversättningen var strösslad med noter. Oscar Hjelmgren gör SF-serier med källförteckningar.

Svenska seriepublikationer är inte vad de var när man växte upp, när serierna tvättades rena från all information – till och med tecknarnas namn.