Kultur

Stolt Johan Glans folkkär Piratenpristagare

Vollsjö Artikeln publicerades

Han är född i Sveriges tråkigaste stad, men har inte mindre än två gånger utsetts till Sveriges roligaste komiker. Redan i början av motiveringen till Piratenpriset kunde säkert de flesta lista ut vem som var årets Piratenpristagare. En mycket stolt Johan Glans kom ut från Pumphuset i Vollsjö strax efter tolv på måndagen.

– Jag är stolt, väldigt stolt, och lite lätt överväldigad, sade den folkkäre stå upp-komikern som drar fulla hus vart han än kommer.

Det var också en hel del bybor och andra nyfikna samt medierepresentanter på plats när det var dags för det årliga tillkännagivandet.

Strax efter klockan tolv kom Johan Glans ut från Pumphuset. Till vänster Nils-Gunnar Snygg som läste upp juryns motivering.
Foto: Sprisse Nilsson
Strax efter klockan tolv kom Johan Glans ut från Pumphuset. Till vänster Nils-Gunnar Snygg som läste upp juryns motivering.

– Jag älskar Piraten, sade Glans och förklarade att en av hans absoluta favoritböcker är ”Bock i örtagård”. Den hade han som ung hört Ernst-Hugo Järegård, en annan Piratenpristagare, läsa i tv.

– Den var en inspirationskälla när vi gjorde tv-serien ”Halvvägs till himlen”. I ”Bock i örtagård” fanns det många scener som vi gärna snott.

Johan Glans blir den 30:e pristagaren sedan Jacques Werup 1989 fick det första priset.

När Piratensällskapet ringde Johan Glans fick de först inte tala med honom. Hans agent, en kvinna född på 1990-talet i Stockholm, hade fått stränga förhållningsorder av Glans att inte släppa fram några knäppskallar. Nu ringde det någon som påstod sig representera Piratensällskapet, utan tvekan tillhörande kategorin som ska hållas borta från den populäre komikern.

– Hon hade ingen aning om vem Piraten var, berättade Johans Glans, som turligt nog ändå fick reda på vem som var i telefon.

– Min spontana reaktion var att det hade skett ett misstag. Någon ringer till fel människa. Men jag blev väldigt stolt. Jag gick in och googlade vem som fått priset, det är många av mina största idoler.

Mikael Persson, ordförande i Piratensällskapet, berättar om tankarna bakom årets val.

– Vi ville vända oss till en yngre publik. Det var samma idé i fjor med att välja Nisse Hellberg, säger Mikael Persson.

Som vanligt ville många intervjua årets Piratenpristagare.
Foto: Sprisse Nilsson
Som vanligt ville många intervjua årets Piratenpristagare.

I år var det Nils-Gunnar Snygg, känd revyräv från Ystad, som representerade Piratensällskapet och läste upp juryns motivering och tillkännagav årets pristagare, dock utan att som sin föregångare Sigge Cederlund använda megafon.

För YA berättade Johans Glans vad han ska göra med prispengarna, 100 000 kronor.

– Jag ska inte spendera på ett och samma ställe, som att köpa världens största spettekaka. Jag tror i stället jag ska investera dem i ett konstnärligt projekt.

Han passade också på att citera Piraten: ”En god berättares största egenskaper är förakt för sanningen och en djup respekt för det sannolika. ”

– Det tänker jag ofta när jag gör stand up-komedy. Det där är inte sant, Johan. Men så tänker jag på vad Piraten säger. Det viktigaste är att det är en bra historia.

Det är alltid viktigast att en historia är bra, intet att den är sann, enligt Piraten - och Johan Glans.
Foto: Sprisse Nilsson
Det är alltid viktigast att en historia är bra, intet att den är sann, enligt Piraten - och Johan Glans.

Fakta

Piratenpriset

Årets pristagare: Johan Glans, född 1974 i Eslöv.

I prisjuryn: Mikael Persson, ordförande i Piratensällskapet, Peter Danielsson, tjänsteman i sällskapet, Erica Lillö, kyrkoherde i Sjöbo, Tomas Ellström, redaktör för Piratenposten.

Juryns motivering:

”För att ha upphöjt igenkänningskomiken till en egen konstart, där han med lika delar spontanitet och eftertanke belyser tillvarons absurditeter. Född i Sveriges tråkigaste stad har han utsetts till landets roligaste komiker inte bara en, utan två gånger. Han tar humorn på allvar - men aldrig sig själv.”

 

Visa mer...