Annons
Kultur

Storartat om den kriminella medeltiden

Den kriminella medeltiden återskapas i Anders H Blomströms nya deckare. Resultatet är, menar recensenten Bengt Eriksson, storartat.
bokrecension • Publicerad 13 september 2020
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Smutsiga hjärtan

Medeltidsdeckare

Kattlundsdeckare 2

Författare: Anders H Blomström

Förlag: Horneman förlag

Året har blivit 1365 när Blomström följer upp sin första medeltidsdeckare. Platsen är fortfarande Wisby (med historisk omnejd). Flera personer, som stadsfogden Botulf Kattlund och den nu skeppslöse Tjelvar Pavaldson, återkommer i hans nya roman.

Han skriver varken medeltidsromaner med en deckargåta eller deckare som placeras i en medeltida miljö. ”Smutsiga hjärtan” är en ordagrann medeltidsdeckare. Allt – miljöer, personer, kriminalitet – hör ihop. Nästan så man tror att händelserna nedtecknades då, i sin egen medeltid.

Annons

En skeppare och en besättningsman hittas mördade. För att lösa morden återinsätts Botulf som en medeltida kriminalkommissarie. Men detta är bara en av alla trådar som knyts ihop till ett porträtt av den mångkriminella medeltiden.

Anders H Blomström återlevandegör en tid då det mesta som människor tog sig för hade ansetts kriminellt idag. Resultat: spännande och intressant. Ja, storartat.

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons