Annons

Tio punkter mot trakasserier inom scenkonsten

En månad efter uppropet från kvinnliga skådespelare om övergrepp presenterar kulturministern ett åtgärdsprogram i tio punkter för att komma till rätta med problemen inom kulturområdet.
Metoo • Publicerad 13 december 2017
På onsdagen presenterade kulturminister Alice Bah Kuhnke de första kulturpolitiska åtgärderna för att förstärka kultursektorns arbete mot sexuella trakasserier.
På onsdagen presenterade kulturminister Alice Bah Kuhnke de första kulturpolitiska åtgärderna för att förstärka kultursektorns arbete mot sexuella trakasserier.Foto: Henrik Montgomery/TT

Metoo-vittnesmålen har skakat om kulturvärlden. Och nu kommer svaret från regeringen – i form av tio åtgärder. Fokus ligger på hårdare uppföljning av kulturinstitutionernas arbete mot trakasserier.

- Jag har under de senaste veckorna haft mängder med möten och samtal då jag lyssnat väldigt noga för att säkerställa att de tio åtgärder som jag i dag presenterar faktiskt kommer att ha effekt, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke till TT.

Annons

Nationalscenerna _ Operan, Dramaten och Riksteatern – får ett skarpare krav på sig att rapportera till regeringen om hur de "synliggör" sitt arbete mot sexuella trakasserier. Ett liknande krav ställs även på Svenska filminstitutet, som också får pengar för att arrangera ett internationellt seminarium om jämställdhet i filmbranschen på filmfestivalen i Cannes nästa år.

Samtidigt får Kulturrådet i uppdrag att betona frågan om sexuella trakasserier i samband med att statligt kulturstöd delas ut. Vidare lovar Bah Kuhnke att samla branschaktörer till samtal för att hålla frågan vid liv och sprida goda exempel.

- Målet är nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp.

TT: Samtal och ökad rapportering – räcker det verkligen för att komma åt de här problemen?

- Ja, vi tror det. När jag samtalat med ordförandena, vd:arna och styrelseledamöter på våra nationalscener så gör de väldigt tydlig att de har alla policys och riktlinjer, alla vackra ord som finns på papper, men att de behöver göra mycket mer. Och då kräver jag att de ska återrapportera till mig löpande om hur de gör detta "mycket mer", säger Bah Kuhnke.

Kulturministern nämner flera gånger uttrycket "follow the money" – att se till så att skattefinansierade verksamheter verkligen följer politikernas riktlinjer. Men kulturinstitutionerna får inga extra resurser för att bekämpa trakasserier. Bah Kuhnke anser att den gällande kulturbudgeten räcker.

- Det är inte just mer pengar som behövs för att kunna arbeta mot sexuella trakasserier och följa svensk lag.

Regeringen kommer också att se över om det finns anledning att skärpa sanktionerna mot de arbetsgivare som inte agerar mot övergrepp.

Kulturministern vill också uppmärksamma nationalscenerna på möjligheten att begära utdrag ur belastningsregistret för anställda som arbetar med barn.

- Människor som dömts för brott mot barn ska inte få en arena att arbeta med barn, säger Alice Bah Kuhnke.

Annons

Ministern flaggar för att fler åtgärder kan komma.

- Jag kommer att följa upp detta väldigt noga, och om jag märker att det inte får den effekt som vi eftersträvar, att sexuella trakasserier och övergrepp minskar och helt försvinner så kommer fler åtgärder. (TT)

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).
Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).Foto: Henrik Montgomery/TT

Mattias Mächs/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons