Annons
Kultur

Ulf Mårtensson: Ulf Mårtensson: Dribbla inte bort Hans Alfredson

Nu är det fara på färde att Hans Alfredson mals ner i de kommunala beslutskvarnarna. Han är värd ett bättre öde. Besinna er, politiker i Tomelilla, och lär av era föregångares misstag.
Ulf MårtenssonSkicka e-post
Tomelilla • Publicerad 7 april 2018
Ulf Mårtensson
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hans Alfredson på Torget i Tomelilla som föreslås bära hans namn.
Hans Alfredson på Torget i Tomelilla som föreslås bära hans namn.Foto: Jan-Olle Persson

Med sorg har jag sett hur strider har rasat kring Hasse & Tage-museet i Tomelilla. Inom museets vänförening har olika fraktioner slagits mot varandra. Det har talats om kupper och konspirationer. Beskyllningar och personangrepp har haglat. Bara en sak kan med säkerhet sägas om detta. Ingenting har gagnat museet som borde vårdas med kärlek och ömhet och inte vara en tummelplats för personliga vendettor och positioneringar.

För en utomstående har det inte varit lätt att veta vem som är vän eller fiende till museet som invigdes 1 juli 2006, en underbart solig och varm sommardag som är inskriven i Tomelillas och Österlens historia.

Annons

Visste jag inte bättre skulle jag säga att den enda lösningen är att Tomelilla kommun tar över kontrollen och driften av museet igen. Men nu seglar en ny strid upp kring arvet efter Hasse & Tage och det av politiskt slag. Den visar att politikerna inte heller är riktigt att lita på.

Debatten handlar om namngivningen av Torget i Tomelilla som Leif Sandberg (C) har föreslagit ska heta Hans Alfredsons torg.

Det är ett alldeles utmärkt förslag. Ingen person har i modern tid betytt så mycket för Tomelillas renommé som Hans Alfredson. Att döpa Torget efter honom är ett sätt att både hedra och minnas honom.

Men nu går det politik i detta. I veckan var frågan uppe i kultur- och fritidsnämnden i Tomelilla. Politikerna skulle yttra sig om namnförslaget. Då föreslog Tina Bergström Darrell (S) istället att döpa om Järnvägstorget vid stationen till Hasse & Tages torg. Moderaterna och Sverigedemokraterna stödde förslaget. Så nu finns det plötsligt minst två namnförslag. Faran är att det blir pannkaka av allting.

Järnvägstorget eller parken är visserligen klassisk Hasse & Tage-mark. Här invigdes 1975 en äggskulptur i form av ett stekt ägg i samband med världspremiären på filmen Ägget är löst. Hit anlände rälsbussen från Eslöv med festivaldeltagarna och skådespelarna Birgitta Andersson, Tage Danielsson, Anna Godenius och Gösta Ekman. På perrongen stod Hans Alfredson och tog emot.

Hasse & Tage var ett radarpar med begåvning av enastående slag. Men det är inte Tage Danielsson utan Hans Alfredson som satt Tomelilla och Österlen på kartan. Under decennier var han sommarboende i Sälshög och sågs ofta i Tomelilla, som vem som helst. Det var också han som välsignade hela museitanken och gjorde att det verkligen öppnades ett Hasse & Tage-museum i Tomelilla. Äras den som äras bör.

Jag hoppas att Tomelillapolitikerna nu lägger partipolitiken åt sidan och sluter upp kring det ursprungliga förslaget, att döpa Torget efter Hans Alfredson. Han är värd att få den centrala platsen i Tomelilla namngiven efter sig. Torget som spelat både sig själv och Paris i AB Svenska Ords älskade filmer.

Till historien hör att Hans Alfredson redan i slutet av 1970-talet erbjöd sig att donera rekvisita och föremål från filminspelningarna på Österlen till Tomelilla kommun, med tanke på att visa detta i ett museum. Politikerna tyckte då att det lät intressant, men frågan rann ut i sanden och det tog 25 år innan museiplanerna förverkligades. Låt det inte gå lika illa nu.

I början av 1990-talet diskuterades också att döpa Torget efter Hans Alfredson. Men då avböjde han själv. Han svarade afredsonskt att han inte tyckte att det kändes bra att tacka ja medan han ännu levde.

Annons
Annons
Annons
Annons