Annons
Kultur
Nöje

Ulf Mårtensson: Grymmaste musikhelgen – här är listan

Sommaren är konserternas tid. Frågan är om inte det kommande veckoslutet är sommarens grymmaste musikhelg. Det är spelningar i varenda buske, från punk till dansband. För vad sägs om det här utbudet?
Ulf MårtenssonSkicka e-post
Publicerad 6 juli 2018
Ulf Mårtensson
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ola Magnell spelar på Solhällan.
Ola Magnell spelar på Solhällan.Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

1 Punk och visa

Per Granberg, frontfigur i Svenska punkbandet Charta 77.
Per Granberg, frontfigur i Svenska punkbandet Charta 77.Foto: Pontus Lundahl/TT

På fredagskvällen står ärrade punkbandet Charta 77 på Garagets scen i konsertpremiären för sommaren i den gamla bilverkstaden. På dansrotundan i Löderup inte långt därifrån uppträder samma kväll trubaduren, låtsnidaren och visdiktaren Ola Magnell. Dagen därefter skingras de poetiska kvällsdimmorna runt Solhällan när Åtta bier ti min far och Dolkenihåsan bjuder på skånsk rock 'n' roll.

Annons

2 Rock och progg

Foto: Claudio Bresciani/TT

Många lär vallfärda till Öja krog på fredagskvällen när Wilmer X gör sin 1002:e spelning under jubileumsturnén 40 år efter bildandet av bandet. Samma kväll uppträder Nationalteatern Rockorkestser. En rock- och proggkväll av ädlaste valör.

3 Final för operett

Läderlappen på Ystadsteater
Läderlappen på YstadsteaterFoto: ANDREAS PAULSSON

Föreställningarna har varit näst intill slutsålda och nu går Rickard Söderberg och operettgänget i Kammaropera Syd in på upploppet med föreställningen Läderlappen i en alldeles egen söderbergsk tappning. De som missar sommarens färgsprakande och livsbejakande föreställningar kan ta skadan igen i vinter när SVT sänder föreställningen.

4 Kent i dansbandstakt

Kentz, dansband med rötter i Skåne.
Kentz, dansband med rötter i Skåne.

Kentz har blivit virala på att spela favoriterna Kents låtar i dansbandstakt. Bandet spelar i Surbrunnsparken i Ystad lördagen 7 juli. Det är nästan hemmaplan för basisten Pelle Bävman, uppvuxen i Ramsåsa utanför Tomelilla.

5 Klassiskt i vardagsrummet

Bernhard & Weiss i Ingelstorp har under flera somrar arrangerat konserter av hög klass hemma i vardagsrummet. Söndagen 8 juli är det säsongens första konsert, nu med Anders Berglund & Österlenkvartetten.

6 Crossover i växthuset

Edda Magnason, Filip Jers och Jan Lundgren spelar i Växthuset på Backagården, en hyllning till poeten och estradören Jacques Werup. På fredagen 6 juli och lördagen är de två sista konserterna.

Annons

7 Jazz i Vallby och Gladsax

Söndagen 8 juli är det dags för Vallby hot barbecue jazz festival. Det är en minifestival med tre band som spelar klassisk jazz: Rydskogens joymakers, Ekdala hot four och Greensome jazz band. I kyrkan i Gladsax på söndagskvällen Gladsax spelar Per Bäcker trio.

8 Taube på Piratenteatern

Dan Nerenius och Ole Moe spelar Taube på Piratenteatern utanför Vollsjö på söndagen, vilket får bli det avslutande musiktipset i den här spalten.

Annons
Annons
Annons
Annons