Nytt liv i Karlaby

Karlaby Artikeln publicerades
Att gästerna kan slappna av och få paus från vardagen är det viktigaste. Hotellet har kvar sitt spa och kanske också får tillbaka sin träningslokal. 7 bilder
Foto:Peter Åklundh
Att gästerna kan slappna av och få paus från vardagen är det viktigaste. Hotellet har kvar sitt spa och kanske också får tillbaka sin träningslokal.

Bättre bar, ny kock, mer fokus på det gröna och brunch på ett nytt sätt – Pär och Sophie Bonér Hindmarsh blåser nytt liv i Karlaby Kro efter hemkomsten från USA.

Vinden sveper runt hörnorna på den gamla gården som varit hotell de senaste 25 åren. I receptionen och matsalen lyser tända ljus. Konferensgästerna har just börjat konferera. Men förmiddagslugnet har inte lagt sig över receptionen. Telefonen ringer ideligen och Sophie Bonér Hindmarsh som är ensam i receptionen springer fram och tillbaka. Men det är så det ska vara.

– Helst vill vi boka ett hotell varje vardag i veckan, det vill säga 22 rum om dagen. Det är bra när det ringer, säger Pär Bonér.

Det har gått fem år sedan de drev Karlaby Kro senast. 2011 flyttade de med sina tre barn till USA och jobbade på hotellet The Maidstone på Long Island. Ett äventyr och en helt annan tillvaro, på gott och ont. Det var vackert och avslappnat där i en av de rikaste delarna av USA, dessutom nära till New York. Men efter fyra år kände de sig klara med det äventyret och återvände hem till Kristianstad i januari förra året.

Tillsammans med Kristina Wachtmeister var de med och planerade det nya hotellet och restaurangen på Wanås, men i höstas förändrades läget. Karlaby Kro hade tappat allt fler bokningar, omsättningen hade minskat med sex miljoner och företaget befann sig i rekonstruktion sedan ett år tillbaka. Då gick de tidigare ägarna in och tog över.

– Det var en lika stor överraskning för oss som för andra. Vi ville hellre satsa lite mer än förlora pengar, säger Sophie.

Samtidigt gick Wanåsprojektet in i byggfasen och Pär och Sophie valde att fokusera helt på Karlaby, även om de följer Wanåsprojektet nära genom vännen Kristina Wachtmeister.

I bakgrunden spelas "I've got you under my skin" och kanske är det så, Karlaby har krupit in under deras hud och är en del av deras blodomlopp. Hur är det att vara tillbaka?

– Jättekul! Vissa perioder är man så här, säger Sophie och viftar med händerna i luften, för att man skapar saker, man springer hela tiden. Nu måste vi uppfylla alla förväntningar.

Och de har minst sagt händerna fulla. De målar, fräschar upp, ska slipa golv och byta dukar, men viktigast är att de har anställt en ny kock, Jonas Sundström. Han kom närmast från Hammenhögs gästgivargård som han drivit sedan 2002.

Nu håller de på att skapa en ny meny tillsammans med inspiration från både Hammenhög och Long Island. Bland annat ska det bli en à la cartebrunch, där gästerna får beställa olika varma rätter som burgare, som Jonas Sundström gjorde även på Hammenhögs gästis, ägg benedict, kanske ostron och crab cakes.

– Det blir en lång lista som vi varierar, så att gästerna inte behöver äta samma sak när de kommer tillbaka, säger Jonas Sundström.

Bruncherna på Karlaby var välbesökta när Pär och Sophie drev hotellet, men nu vill de göra något nytt. Det påverkar inte bara bruncherna utan även menyn de andra dagarna. Jonas Sundström köper så mycket närodlat som möjligt och låter grönsakerna ta större plats i rätterna.

– Vi kunde köra på som vanligt, men världen förändrar sig och folk förändrar sig. Det har blivit mycket mer vegetariskt och ekologiskt fokus sedan vi åkte till USA till exempel. Vi kan inte låtsas att det är för fem år sedan när det gäller någonting, säger Sophie.

Pär hade drömt om att återvända till USA ända sedan han bodde där som 25-åring. Så kom möjligheten att jobba på Long Island, Sophie ville inte lämna Skåne, men så kastades livet om totalt. Båda hennes systrar drabbades av cancer, en av dem dog, hennes mamma diagnosticerades med en svår åldersrelaterad sjukdom och samtidigt råkade Pär ut för en motorcykelolycka, allt under ett halvår. Brutalt påmindes de om att livet är kort.

Spelade det in i beslutet att flytta till USA?

– För mig gjorde det det. Jag hade inte åkt annars. Det är bra att ha en partner som pushar på ibland. Jag hade inte varit i Skåne heller om det inte var för honom, säger Sophie.

De har inte bara matidéer med sig hem från USA. Baren i receptionen har fått nya stolar och lokala ölsorter, bland annat från Klackabacken.

– Vi kom på att det är rätt trevligt med barhäng. Då kan man sitta där och äta eller jobba med laptop, säger Pär.

– Om man har en bar som är levande blir hela stället levande, säger Jonas.

Sophie stannar på väg till receptionen med mobilen mot örat, frågar "Marie?" och ler mot Pär. Ännu en stamgäst vill komma tillbaka efter några års uppehåll.

Kvalitet, omtanke och en avslappnad känsla vill de ska vara ett signum för Karlaby Kro.

– Häromveckan somnade en dansk under en filt i soffan i lobbyn, det är ett bra betyg, säger Pär Bonér.

Fakta

De driver Karlaby

Sophie Bonér Hindmarsh är utbildad kock och var i tio år hotellchef på Krägga herrgård.

Pär Bonér jobbade i sju år inom Reso Hotels. Tillsammans flyttade de till Skåne 1997 och drev Tomarp Gårdshotell i Ekestad.

De ägde och drev Karlaby Kro från 2003 till 2011, då de flyttade till USA och jobbade på hotellet The Maidstone på Long Island.

Om Karlaby: Gården byggdes 1898 av Erik och Emma Andersson. Nästan hundra år senare kom norskan Tove Fridlund förbi och blev förälskad. Hon byggde om gården till Karlaby Kro som öppnade 1990. Tolv år senare brann hela hotelldelen ner till grunden, men byggdes upp under ett år och öppnade igen påsken 2003.

Visa mer...