Petersborgs gård gör senap till guld

Smedstorp Artikeln publicerades
Det blir mycket prat om mat i gårdsbutiken på Petersborgs gård. Här säljer Hans Svensson och Monika Larsson den egenproducerade senapen, men även närproducerade varor från andra småproducenter. 7 bilder
Foto:Sprisse Nilsson
Det blir mycket prat om mat i gårdsbutiken på Petersborgs gård. Här säljer Hans Svensson och Monika Larsson den egenproducerade senapen, men även närproducerade varor från andra småproducenter.

Två guldmedaljer vittnar om att Hans Svensson och Monika Larsson på Petersborgs gård hör till de bästa i landet när det gäller att tillverka senap. Numera har man helt lämnat det traditionella jordbruket och satsar fullt ut på de gula och bruna fröna.

Petersborgs gård ligger mitt i jordbrukslandskapet ett stenkast från vägen mellan Onslunda och Gärsnäs. Innanför de karaktäristiska gråstensmurarna på Petersborgs gård finns numera en gårdsbutik. Där säljs inte bara den egentillverkade och prisbelönta senapen, utan även närproducerade varor från andra små producenter.

– Vi är inga försäljare, men vi kan berätta mycket om alla produkter i butiken. De är framställda med engagemang och omtanke. Kunderna som hittar hit vill höra berättelserna och uppskattar att allt är närproducerat, säger Hans Svensson.

Han och Monika Larsson står i den lilla gårdsbutiken, som så här års har öppet på fredagar och lördagar, men utökar öppethållandet under turistsäsongen.

Gårdsbutiken har de själva byggt på gården med anor från 1830-talet. Man kunde tro att det är en gammal släktgård, men så är det inte alls.

– Jag är uppvuxen mitt inne i Lund och hade helt andra planer i livet än att bli lantbrukare. Min enda koppling till jordbruket var att jag som liten påg var överdrivet förtjust i stora lantbruksmaskiner, säger Hans Svensson och skrattar.

Gården med de vackra gråstensmurarna hade han lite koll på.

– Vi passerade den på väg till vårt fritidshus i Kivik och den var lite av en dröm, medger han.

Efter skolan arbetade Hans Svensson med lite diverse jobb på Österlen, hjälpte lantbrukare och skötte kyrkogårdar. En dag blev drömgården till salu och efter några affärsturer blev 21-årige Hans Svensson gårdsägare. Det var 1993 när svenska lantbruksnäringen var i en svacka.

– Vi fattade inte att tiderna var dåliga. Hade jag vetat då vad jag vet nu hade det kanske aldrig blivit något av mina drömmar om en gård, säger han.

De första åren drev han ett traditionellt lantbruk. Odlade betor, spannmål och raps på gårdens 120 hektar. Genom Österlenkryddor, som var en förening och en satsning från Hushållningssällskapet att just försöka odla kryddor på Österlen, började han odla kummin och så småningom även senap.

– Senap är relativt lättodlat och dessutom kan man skörda det med traditionella tröskor.

Ändå blev skördarna ingen succé. Det visade sig nämligen vara svårt att hitta grossister.

– Då började vi tillverka egen senap hemma i köket. Och på den vägen är det.

De första 40 burkarna senap har utvecklats till en stor produktion av den årliga skörden av 40-50 ton senapsfrö. Recepten har också utvecklats och numera tillverkas senap för alla smaker och tillfällen.

– Jag inspireras av andra senapssmaker och konsistenser. Vår senapspesto är till exempel resultatet av lite experimenterande där jag utgick från senapsfrön i inlagda gurkor och kryddade med olika örter, berättar han och avslöjar att det är där i senapsköket han trivs allra bäst.

Det är inte bara Monika Larsson och Hans Svensson och deras kunder som tycker senapen är bra. Två gånger har de utsetts av Eldrimner, som är ett nationellt centrum för mathantverk utsett deras produkter, Jättestark senap och Julsenap, till landets bästa.

Petersborgs gård har satsat på ytterligare två gårdsbutiken, en på gågatan i Ystad och en i saluhallen i Lund.

– Det bästa med detta är all kontakt med kunderna. Som traditionell bonde lämnar du spannmål utan att veta vad det ska användas till. Här får du respons direkt och det gör detta jobbet så fantastiskt roligt. Men jag kan fortfarande uppskatta en dag i traktorn framför plogen, säger Hans Svensson.

Fakta

Senap

Senap odlas i stora delar av världen. I Sverige finns bara två odlare, varav Petersborgs gård är en.

Svenskarna må odla lite, men äter desto mer. 700 gram senap om året konsumerar svenskarna. Bara amerikanerna som äter 900 gram om året är större konsumenter.

Petersborgs gård odlar gult och brunt senapsfrö. Men det finns många andra sorter, bland annat orientalisk, svart och kinesisk grön.

Visa mer...