Vinterledig Hedmans finslipar konceptet

Böste Artikeln publicerades
Niklas Jönsson har drivit Hedmans krog under många år. Det gäller att ta hand om sina stamgäster, ibland kör krögaren själv hem dem efter restaurangbesöket. 3 bilder
Foto:Tomas Nyberg
Niklas Jönsson har drivit Hedmans krog under många år. Det gäller att ta hand om sina stamgäster, ibland kör krögaren själv hem dem efter restaurangbesöket.

Den välkända restaurangen skrubbas och putsas inför det nya året och krögare Niklas Jönsson har fullt upp. Catering efterfrågas allt mer och i Ystad driver han en systerkrog.

Under nästan en månad håller Hedmans krog stängt. Då förbereder man sig för våren samt nya och gamla kunder.

– Vi städar kök och restaurang riktigt noga. Och sen börjar vi titta på trädgården, men det blir inte förrän till påsk, säger Niklas Jönsson.

Han driver Hedmans krog och har gjort det sedan 2004. Krogen är väl inarbetad men utvecklas ändå steg för steg.

– Vi har byggt ut lite, en paviljong i trädgården samt annat som gör vårt jobb smidigare, säger han.

Mer och mer tid läggs kraft på catering. Ofta vill gästerna ha en meny, men buffé kan också vara välkommet.

– Jag vet inte vad det beror på. Kanske att folk har fått upp ögonen för oss mer. Om vi lagar mat till ett bröllop och gästerna är nöjda frågar de vem som har lagat maten. På det sättet får vi fler kunder. Sen tror jag att allt fler tycker det är bekvämt att köpa catering , säger han.

Den 12 februari är det säsongsöppning för restaurangen, men hela vintern brukar vara lugn. Trycket från gästerna kommer senare, med värmen. Turisterna har ökat i antal de senaste åren, särskilt utländska gäster från Sydeuropa. Stamgästerna kommer från Trelleborg, Malmö och Svedala.

– Vår anställda servitriser jobbar mer på sommaren och mindre på vintern. Det är bra att kunna ha personal som jobbar så, det är nödvändigt.

I tolv år har han drivit krogen. På den tiden har en hel del hänt.

– Maskinparken har blivit modern. Och så blev det ett lyft när vi började importera vin från Frankrike och Spanien för fem år sedan. Vi säljer även till andra krögare. Jag tror att våra gäster uppskattar att vi har eget vin att erbjuda.

De senaste somrarna har vi också börjat arrangera grillkvällar, vilket har gjort succé.

Under åren som Niklas Jönsson drivit Hedmans krog har en hel del nya företag kommit till på landsbygden. Att starta eget kräver mycket arbete, säger Niklas Jönsson.

– Vissa tror att de kan starta ett företag och inte jobba vid sidan av. Men det tar tid att bygga upp något nytt, det är klokt att ha en säker inkomstkälla under tiden, säger han.

Att driva företag som kräver att kunder tar sig ut på landet kan vara en utmaning.

– Det gäller ju att man håller hög kvalitet. Om folk ska ta sig hit måste vi kunna erbjuda något bra, inte minst när det gäller service. Det händer att jag kör hem stamgäster på kvällen. Jag vill kunna göra dem den tjänsten. Vi vill också gärna gynna våra lokala företag. Därför handlar vi råvaror från Böste grönsaker och viltköttet kommer alltid från området.

Företaget omsätter runt 3,5 miljoner per år och håller sig stabilt. Niklas Jönsson är mån om sin personal och medveten om att det inte är helt lätt att hitta ersättare.

– Jag har två fast anställda och extrapersonal på sommaren. Ibland tar vi in yngre förmågor och lär upp dem.

Sedan två år tillbaka driver Niklas Jönsson ytterligare ett företag, Restaurang Bryggeriet i Ystad, tillsammans med kocken på Hedmans krog, Max Johansson.

– Det blir mycket jobb men fungerar bra. Under året kommer jag vara i Ystad på vardagarna och på Hedmans under helgerna.