Alliansens rundgång

Ledare Artikeln publicerades
Ska vi hitta på något ihop?
Foto:Foto: Claudio Bresciani/TT
Ska vi hitta på något ihop?

Stoppa skattehöjningarna, annars får ni med oss att göra! Alliansen spelar tuff mot regeringen. Fast är det annat än teater?

Den rödgröna regeringen har en hel del handlingskraft inom sig. Främst kommer den till uttryck när det handlar om att höja skatter. Ett sätt är att betrakta fler människor som höginkomsttagare, för då kan man ta mer av deras lön i anspråk. Ett annat sätt är att göra det svårare för företagare att ta ut något i form av utdelning på satsat kapital. Och så kan man förstås höja skatten på allt som rör sig, som flygplan.

Regeringen har bara ett problem. Den är väldigt liten. För få svenskar valde Socialdemokraterna och Miljöpartiet för att de ska kunna få igenom sina förslag på egen hand i riksdagen. Inte ens när den arge Jonas Sjöstedt släpps in i rummet räcker det till för Löfven & co. Visserligen blir de då en smula större än de där fyra i Alliansen. Men i riksdagen finns ytterligare ett gäng - SD – med 49 av rösterna, minus och plus några av- och inhoppare.

Nu hade visserligen de fyra sagt att de inte skulle använda sina röster, åtminstone inte samtidigt, när det rörde det viktigaste beslutet – rikets budget. För då kunde man råka få röster från SD-gänget, precis som hösten 2014.

Men höjda skatter gillar Allianspolarna inte. Och inte deras väljare. Därför känner de fyra att de måste göra något. Hur och vad har de bråkat om länge nu. Allt i ett paket, som en hel budget, tyckte plötsligt en av dem men fick genast mothugg från ett par av de andra som anförde att det skulle bli kaos. Alliansen skulle nämligen riskera att få ta över regeringsansvaret ett år före valet och då tvingas lita på SD – ett SD som Liberalerna och Centern svurit på att inte göra upp om politik med.

Så där höll de på ett tag, tills det blev torsdag i mitten av juni. En liberal idé om att göra som sossarna i opposition gjorde en gång med SD, fast tvärtom blev den gemensamma strategin. På den tiden ville SD att fler skulle behandlas som höginkomsttagare och betala statlig skatt, nu vill de att färre ska få känna på hur det är att vara höginkomsttagare och betala statlig skatt. ”Jag upplever inte att vi har bytt position. Möjligen att vi har blivit tydligare.” sa SD:s talesman i ekonomi, Oscar Sjöstedt, 21 mars till Dagens industri. De är så där snurriga Jimmies gäng och kan man få dem att åka med på samma karusell – men absolut inte tala med dem först ! – så är det helt okej.

Så sagt och gjort. Alliansen beslutade sig för att dra sitt vapen: om regeringen tar med skattehöjningarna i budgeten kommer man att lägga en misstroendeförklaring mot någon i regeringen. Finansministern, var det uppenbara målet – trodde alla tills Centerledaren Annie Lööf twittrar att misstroendeförklaring kan vara ett sätt – men inte mot finansministern. För då hotar kaos ett år före valet.

Så var alla tillbaka på ruta ett igen.