Bör Alliansen fimpa Centerpartiet?

Ledare Artikeln publicerades
Annie Lööf måste anpassa sig för att passa in i Alliansen.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Annie Lööf måste anpassa sig för att passa in i Alliansen.

Ska Alliansen regera måste Centerpartiet lära sig att kompromissa.

Miljöpartiets Isabella Lövin lyfte fram klimatförändringarna i tid och otid, statsminister Stefan Löfven anklagades för att förtala andra partiers politik, och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson ifrågasatte de övriga partiernas trovärdighet i migrationsfrågan. Det mesta var alltså som vanligt när partiledarna på onsdagen debatterade i riksdagen. Tills Jimmie Åkesson drog fram en elefant och ställde den mitt i kammaren: tänker Moderaterna ”fimpa” Centerpartiet om Kristersson får chansen att bilda regering i september? Det är en legitim fråga.

Att Alliansen undviker att tala om splittringen i en av valets viktigaste frågor är uppenbart. I sitt svar till Åkesson slingrade sig Kristersson på ett elegant sätt ur Åkessons grepp, genom att hänvisa till att migrationsfrågan kräver enighet och att Moderaterna till och med är villiga att samarbeta med Socialdemokraterna om den. Eftersom Moderaterna och Socialdemokraterna numera står varandra nära i synen på migrationspolitiken är svaret inte överraskande. Centerpartiets avvikande linje är desto mer intressant.

Centerpartiets Annie Lööf inledde däremot självsäkert sitt anförande med att konstatera att ”nästa gång vi samlas har vi en ny regering och riksdag”. Att Lööf utgår från att hon har en plats i en Alliansregering är uppenbart – och varför skulle hon inte göra det, när Alliansen så sent som i går kom med ett gemensamt utbildningspolitiskt utspel? (DN Debatt 13/6)

Men enigheten i skolfrågan kan inte dölja sprickan i Allianssamarbetet. Vad skulle Centerpartiet spela för roll i en framtida regering? Med tanke på Lööfs fokus på migrationsfrågan, kan man nästan tro att Lööf hoppas på att få posten som migrationsminister. I stället för att fokusera på den fråga som splittrar Alliansen, borde Centerpartiet återgå till sina rötter och satsa på att återta rollen som Alliansens gröna parti. Centerpartiet har en möjlighet att utmana Miljöpartiets tillväxtfientliga miljöpolitik, under vilken artskydd alltid går före skogbrukarens äganderätt.

Om inte Centerpartiet är villigt att kompromissa i en fråga som de övriga Allianspartierna är mer eller mindre överens om, vore det kanske bättre med en Allians utan Centerpartiet. Det är förstås problematiskt att göra sig av med det småparti som har störst stöd bland väljarna, inte minst med tanke på att Kristdemokraterna och Liberalerna riskerar att åka ut ur riksdagen i september. Därför vore det bästa om Alliansen kunde enas kring en linje i migrationsfrågan.