Bygg Tomelilla sten för sten

Ledare Artikeln publicerades

Tomelilla behöver inte först och främst fler visioner. Invånarna behöver däremot små tydliga tecken på förbättringar.

Att som Socialdemokraterna i Tomelilla kritisera ett moderat kommunalråd, i detta fall Per-Martin Svensson, för att vara visionslös hör förstås till oppositionsarbetet. Men när den faktiska verkligheten är sådan att kommunernas glada tider med stora årliga ökningar av skatteintäkter och statsbidrag för flyktingmottagande är på väg att omvandlas till stora underskott, krävs det mer av tråkigt kameralt snålarbete än vad de flesta kommunalpolitiker egentligen orkar stå ut med.

Tomelilla har haft många år på sig att i godare ekonomiskt läge vrida problemen med skolan, buset och integrationen rätt. Med tanke på de många politiska skiftena i kommunen och alla sorters uppdelning av styret är det knappast något parti som mer än andra kan beskyllas för att man inte har nått längre.

Visioner har Tomelilla kommun redan. Den stora visionen kretsar kring begreppet livskvalitet i alla tänkbara och otänkbara former – livskvalitet i dialog, livskvalitet för alla, tillväxt för livskvalitet och livskvalitet i med kreativitet och glädje. En annan vision lanserades hösten 2017 av skolchefen Bengt Persson, Tomelilla skulle då bli bästa skolkommun i Skåne 2025 och bäst i Sverige 2030. Det är svårt att ha invändningar mot tanken – att sikta på plats nummer 127 eller 62 är inte så kul.

Att sätta upp visioner är lockande. Men målsättningar kan fel hanterat orsaka precis motsatt effekt. Konkreta, mätbara mål som har faktisk betydelse för dem det berör är det svåra att sätta på plats.

Problemen på Kastanjeskolan, med larm om låga matematikresultat och kritik från Skolinspektionen, talar tydligt om att det är väsentligt mycket viktigare med handfast arbete. Den främsta belöningen måste komma i att ta en elev från underprestation till god prestation. Det är bara att hoppas att de enskilda lärare – och elever – som lyckas med det känner att de också får uppmuntran från sin närmsta ledning för det arbetet.

Likadant är det för hela Tomelilla. Det är inte de stora visionerna som saknas, det är de små åtgärderna och framstegen som ingjuter hopp och framtidstro som det behövs mer av. Ska man vara snäll – och det ska man vara i påsktider – finns det sådana stråk under rubrikerna i kommunens visioner. ”Den offentliga miljön har en betydande roll och ska vara estetiskt tilltalande, ren och fri från skadegörelse.” är ett sådant exempel. Det arbete som görs med matematikundervisning på Kastanjeskolan tyder också på att man tar tag i verksamheten där det verkligen gäller – de som medverkar i den vet förstås bäst om det fungerar eller inte.

Med delegerat ansvar och tydlig instruktion till medarbetarna om vad som måste fungera har Tomelilla möjlighet att lyfta sig till att bli en kommun där invånarna känner att politikerna bryr sig. En Österlenkommun där stoltheten över att tillhöra något bra växer för varje år. Se där, en liten vision trots allt.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.