Carolin Dahlman: Tar du inte jobbet ska du heller inte få bidrag

Ledare Artikeln publicerades

Ett gäng arbetslösa bjöds in till en rekryteringsdag för att söka jobb, men bara tre kom. Via en annons kallades nio till jobbintervju, men ingen dök upp. Noll, zero, ingen alls.

Rose-Marie Stedt Johansson, som driver en städfirma, beskriver i en debattartikel i Expressen (25/4) att hon ofta måste säga nej till nya potentiella kunder eftersom hon inte inte har nog med personal. De enkla jobb hon erbjuder duger tydligen inte för någon av de nära 400 000 personer som går arbetslösa i Sverige idag.

Det är klart att man hellre går och fikar i vårsolen än ställer sig och städar stinkande toaletter, men det ska inte vara ett accepterat alternativ för den som försörjs av andra. Arbetsförmedlingen måste bli hårdare i nyporna. Den som inte söker jobb ska bli av med sin ersättning; allt annat är hånfullt mot alla dem som pliktskyldigt går till arbetet och betalar skatt.

”Varför är det accepterat att människor går arbetslösa i flera år när det finns arbeten”, undrar Stedt Johansson. Med rätta!

Det är inte första gången man hör den här typen av historier. 2012 sökte ett företag i Storuman städpersonal men fick inte en enda sökande. ”Det här var inför sommaren så jag väntade mig stort intresse, men så blev det inte”, säger företagaren Bo Göran Bolstad (Västerbottens Folkblad 22/8 -12).

Ingrid Pousette, småföretagare i städbranschen, annonserade 2014 efter personal tre gånger och fick visserligen 220 svar men av de fem hon kontaktade för en intervju hörde ingen av sig tillbaka (SVT 13/6 -14). Noll, zero, ingen alls.

”Jag får höra att det är ”pinsamt” att vara lokalvårdare, att man är morgontrött, att man inte är så ”pepp” på det, att det är tråkigt att städa, att man hellre vill "jobba med media eller något kontorsjobb", skriv12er Stedt Johansson.

Ja, det är klart att det kan vara tråkigare att svabba än att surfa, men så länge man lever på ersättning från det gemensamma borde man inte ha rätt gnälla.

Idag verkar reglerna löjligt svaga. För att få a-kassa måste den som är arbetslös en gång i månaden meddela vilka jobb som sökts. Men ingenstans på Arbetsförmedlingens hemsida finns information om hur omfattande arbetssökandet ska vara eller vad som händer om man slöar.

Många av de nyanlända som saknar gymnasieexamen och inte talar perfekt svenska skulle kunna få en start på sitt liv här i Sverige via ett städjobb. Det betyder inte att man är fast i låglönejobb för alltid, utan att man får en chans att visa upp sig och skaffa kontakter på sin resa mot drömtillvaron.

Vem har inte börjat sin karriär med att städa, steka hamburgare eller märka varor i butik? För egen del har jag haft min beskärda del av detta och jag var visserligen redan som 11-åring redaktör för en tidning som bestod av ihophäftade A4-papper och enbart handlade om kaniner – men för att få det jobb jag har idag krävdes många olika erfarenheter och fem år på universitetet.

Den som sätter sig på rumpan och fisförnämt vägrar inse att alla måste börja någonstans bör få indragna bidrag. De bör få noll, zero, inget alls.

Carolins videokommentar

Läs gärna också:

Dahlman: Varför plockar inte kidsen jordgubbar?

Dahlman: Är svensken en lat Kronblom?