Dahlman: Ni bränner bilar för att ni är idioter utan hyfs

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Janerik Henriksson/TT

”Vi är arga på polisen”, sa bilbrännaren, vilket SVT-journalisten besvarade med____________ tystnad. Varför? Om någon kastar sten på poliser ska väl seriösa journalister ifrågasätta beteendet – inte göra sitt bästa för att ursäkta det. Inte stå tysta. Public service borde skämmas för sin undfallenhet.

När SVT Uppsala gav sig ut för att träffa några killar som kastat molotovcocktails på polisen frågade reportern vad som fått dem att göra det och fick till svar att det var ”missnöje” mot polisen som låg bakom. ”De trakasserar oss och bemöter oss på fel sätt. Bara för att de har vapen på sig tar de lagen i egna händer. Vi är också människor” (29/9).

Vilket reportern bemötte med ___________ tystnad.

I stället för att förklara hur en demokrati och ett rättssamhälle fungerar beskrevs att killarna hade placerats på LVU och att ”det blev bara värre efter det. Jag dömdes för tre brott”.

Vilket reportern bemötte med ___________ tystnad.

I stället för att kritisera valet av brottslighet när han hade fått en chans till ett nytt liv via LVU beskrevs att han nu levde på socialbidrag och ”drömmer om att bli bilmekaniker och starta eget”.

Vilket reportern bemötte med ___________ tystnad. Inga frågor om vilka kurser han tog, vilka firmor han praktiserade på eller hur mycket han ansträngde sig.

Inslaget är övertydligt som en barnboksillustration av varför buset tillåts härja omkring och förstöra för andra. Det ger en inblick i hur vuxna väjer för konflikter till den grad att konflikterna blir fler. Där dessa killar – som hoppat av gymnasiet, betett sig svinaktigt mot dem som är anställda av oss för att se till att lagar följs, och lever på skattebetalarna – borde får en åthutning blir de i stället bemötta med en ”nämen-stackars-attityd”. Och tystnad.

Det är inte det minsta synd om dem. De hade kunnat gå ur gymnasiet eller kompletterat med komvux – helt gratis. Den som vill bli bilmekaniker kan få subventionerad anställning och starta-eget-bidrag.

”Jag var arg på polisens beteende”, gnällde en. Journalisten borde självklart ha undrat på vilket sätt och varför? Vad fick dig att känna att du hade rätt att sätta dig över lagen och kasta sten samt bränna andra människors egendom?

Public service ska inte fungera som ett biktbås där man förlåter och går vidare. Om de kan fortsätta att böla över att vara stackare utan att vuxna människor ryter: ”men ta tag i ditt eget liv då” är Sverige riktigt illa ute. Ingen vinner på att det lönar sig att vifta med ögonfransarna och fälla en liten tår, att de kriminella ser att detta ger dem ännu en insats från samhället.

En fritidsledare kom självklart med svaret: ”Vi behöver minst en fritidsgård till”. Yeah right. Eller så behöver ni en uppfostran vård namnet.

Ibland känns det som att SVT tror att de är enkätsvarsinsamlare som bara noterar svar i stället för att bemöta dem med kritiska frågor. Ibland känns det som att deltagarna i melodifestivalen får tuffare frågor än de kriminella. Ibland blir jag trött och rädd.

Förtydligande

Observera att de aktuella männen inte hade bränt polisbilar, utan "bara" bränt andra bilar för att locka poliserna dit för att sedan "bara" kasta sten och molotov cocktails på dem. Detta ändrar dock inte det faktum att journalisten borde ha varit mer kritisk i sina frågor. Inte heller minskar det allvarliga i vad männen gjort. Jag ber om ursäkt om min första rubriksättning skapade missuppfattningar, men poängen är fortfarande densamma. //Carolin