Det är kolet som är problemet

Ledare Artikeln publicerades
Ett jäkla skit.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/T,Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Ett jäkla skit.

Att göra-lista: elbilar, kolfritt stål och kolfri cement, fixa flyget, elektrifiera allt. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet, listade under ett seminarium hos tankesmedjan SNS (19/6) några av klimatomställningens största utmaningar.

Det är ingen slump att de flesta har med elektrifiering att göra, eftersom detta i de flesta branscher och sammanhang visat sig vara det enklaste och mest effektiva sättet att ersätta fossila bränslen. Hur ska detta ökade behov av el tillgodoses utan utsläppen ökar?

Svaret för många är sol och vind. De senaste åren har priset för nyproducerad sol- och vindkraft minskat kraftigt. Samtidigt har, som Sterner påpekade, många kärnkraftsprojekt, exempelvis i Storbritannien och Finland, dragit iväg kostnadsmässigt. Mycket tyder på att kärnkraften är svår att försvara ur kostnadssynpunkt.

Det sistnämnda är dock ett påstående som kan diskuteras. I en studie från brittiska Energy Technologies Institute konstateras att de brittiska och finländska reaktorbyggena är extremfall, de dyraste i världen, och att andra kärnkraftsprojekt som genomförts de senaste åren blivit betydligt billigare.

Visst kan sådana projekt fortfarande vara svåra och ekonomsikt riskfyllda. Men frågan är om alternativet är så mycket mer attraktivt. Tyskland har de senaste 15 åren lagt hundratals miljarder euro på en utbyggnad av förnybar energi, utan att minska koldioxidutsläppen. Som Daniel Westlén, föreståndare på Svenskt Kärntekniskt Centrum, påpekade på ett seminarium hos tankesmedjan Timbro häromveckan: om Tyskland istället lagt dessa pengar på att bygga ny kärnkraft så hade de, till och med om de byggt lika dyrt som brittiska Hinkley Point C eller finska Olkiluoto 3, haft 30 nya reaktorer. Kolkraften hade varit utfasad.

Att ställa kärnkraft mot förnybar energi är dock en falsk motsättning till att börja med. Det som ska bort är ju de fossila bränslena. Erfarenheterna visar att de enda länder och regioner som lyckats få bort koldioxidutsläppen från energiproduktionen är de som antingen har enorma mängder vattenkraft, eller använt kärnkraft i kombination med förnybara källor. Det är värt att komma ihåg när “att göra-listan” på klimatområdet fortsätter att utökas med allt fler saker som ska elektrifieras.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.