Det blir ingen lagstiftning om lönerna 

Ledare Artikeln publicerades
Svenskt Näringslivs nya ordförande Leif Östling.
Foto:CHRISTINE OLSSON / TT
Svenskt Näringslivs nya ordförande Leif Östling.

”Lagstiftning om lägre ingångslöner hjälper inte.” Det säger Svenskt Näringslivs nyvalde ordförande Leif Östling och lägger om kursen.

Östling tog över ordförandeklubban så sent som i torsdags. Den tidigare vd:n för lastbilstillverkaren Scania har en sedan länge preskriberad bakgrund i SSU, men hans programförklaring låter mer som Stefan Löfven än Annie Lööf och Jan Björklund. (DN 20/5). 

Leif Östling menar att integration av nyanlända med låg utbildning är mer komplicerat än en lönefråga. Han lyfter särskilt fram hur produktiviteten avgör individens chanser på arbetsmarknaden. Den som inte ens kan läsa blir knappast mer anställningsbar för att ingångslönen ändras från 19 000 till 16 000 kronor. 

Trots det är Svenskt Näringslivs kursomläggning oväntad.

Debatten om sänkta ingångslöner var höstens mest högljudda. Den skärpte de ideologiska skillnaderna mellan blocken, fick de borgerliga småpartierna att brösta upp sig långt över sin storlek och ledde till Socialdemokraternas kampanj om den svenska modellen. Minimilöner efter tysk inspiration verkade ligga på bordet, innan Moderaterna förklarade att så blir det inte alls.  

Svenskt Näringslivs sittande vd Carola Lemne tillhör dem som har öppnat för en lagstiftning om lägre löner för nyanlända. Hon har profilerat sig som en frispråkig lobbyist och debattör, ganska långt ifrån den pragmatiska stil som Leif Östling representerar. Frågan är om Lemne och Östling kan hitta en gemensam linje, eller om det blir skiftbyte i arbetsgivarorganisationens direktionsrum. 

När Svenskt Näringslivs ordförande dömer ut lagstiftade ingångslöner bekräftar det att frågan är politiskt död. LO kan dra en suck av lättnad efter den stökiga avtalsrörelsen. Däremot kvarstår dilemmat med en stor andel icke-anställningsbara nyanlända.