Dyrt rekrytera fel, Trelleborg

Ledare Artikeln publicerades
Fick ta fram plånboken.
Foto: Tomas Nyberg
Fick ta fram plånboken.

Trelleborgs skattebetalare straffas efter att kommunen missat i rekryteringen av ny kommunikationschef.

Den tillträdande kommunikationschefen hann aldrig börja i Trelleborgs kommun. 18 månadslöner och ersättningar för ett års boendeutgifter ingår i uppgörelsen där Johan Adolfsson köps ut från sitt kontrakt, vilket TA rapporterar på nyhetsplats. En ekonomiskt pressad kommun får därmed punga ut med mellan 1,2 och 1,9 miljoner kronor i ersättningar för att slippa få en arbetsrättsprocess på halsen.

Bakom allt ligger ett gammalt facebookinlägg från Adolfsson. Han skrev. ”För mig är det enkelt. Röstar du på SD är du nog dum i huvudet”. Det blev väl hårdsmält för Sverigedemokraterna som inte bara är största parti i Trelleborg utan också är en förutsättning för styret M/KD ska sitta kvar. Det gjorde förstås att tillsättandet av Adolfsson blev omöjligt, trots att han bad om ursäkt. Men eftersom Adolfsson som privatperson har yttrandefrihet hamnade kommunen i en sits där utköp var enda möjligheten att komma loss.

Att rekrytera är svårt och att rekrytera fel är dyrt. Till positioner på den här nivån med så höga ersättningar blir beloppen mycket stora om kommunen måste lösa ut tjänstemännen. Det är inte första gången i kommunens historia det händer och det har inträffat under olika styren.

Men klart är att trelleborgarnas förtroende för kommunledningen får sig en knäck av den här typen av kostnader för ingenting, pengarna hade räckt till ett par lärartjänster under ett år. Det är just den typen av onödiga utgifter kommunalrådet Mikael Rubin ogärna vill bli förknippad med.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.