Hycklandet som spränger block

Ledare Artikeln publicerades
Kom överens utan att förhandla.
Foto:Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kom överens utan att förhandla.

Stefan Löfven talar om att spränga blockgränsen. Det gjordes redan sommaren 2016. Han sprängde till och med två.

Den 12 juni 2016 bildades en ny allians i riksdagen kring det årets hetaste fråga – migrationspolitiken. De tre största partierna röstade gemensamt igenom kraftiga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. För Socialdemokraterna och Moderaterna var det en demonstration av kärnegenskapen i maktpartiernas existens: regeringsduglighet. En pragmatisk anpassning efter omständigheter som man ansåg sig ha tappat kontrollen över. Det uttalades ”andrum”.

För Sverigedemokraterna var det en politisk seger i partiets kärnfråga, den största i partiets historia. Möjligen var det samtidigt en förlust av positionen som enda parti som lockar invandringsmotståndarna i väljarkåren.

Riksdagsledamöter för ett fjärde parti – med undantag för fyra upprorsmakare – tryckte också på ja-knappen:  Miljöpartiet. I det fallet offrade partiet delar av sin innersta själ på regeringsaltaret. Det blev 240 ja-röster i riksdagen till den rödgröna regeringens lagförslag som syftade till ”att kraftigt minska antalet asylsökande”.

Moderaterna hade fem år tidigare genom en Alliansöverenskommelsen med MP enats om Europas generösaste migrationspolitik. Det var ett undantag under Reinfeldt-eran. Den snabba återförflyttningen i M är inte lika svindlande som den för Miljöpartiet, vars generositet på alla områden alltid varit stor som universum, och där få om ens någon av de egna tyngre företrädarna hade gjort sig känd för att ha en avvikande uppfattning om invandring.

Omläggningen var drastisk. Inga permanenta uppehållstillstånd till annat än kvotflyktingar. För övrigt likt en punkt SD driver om att andelen kvotflyktingar ska ökas.

De skyddsbehövande som numera får tidsbegränsade uppehållstillstånd har genom lagen också betydligt svårare att få hit sina anhöriga.

Uppehållstillstånd av särskilt ömmande skäl ges bara ”om det skulle strida mot ett svenskt konventionsåtagande att avvisa eller utvisa utlänningen.”

Det sägs ofta att Sverige har fått tre block. Stefan Löfven och Magdalena Andersson brukar upprepa budskapet att Alliansen vägrar förhandla utom blocket. Vilket är förståeligt med tanke på vilka kamrater regeringen nu tvingas gör upp med om den ekonomiska politiken.

Stefan Löfven vill till varje pris bryta sönder det block som stavas Alliansen. Han har fått bra hjälp med det den senaste tiden. Avståndstagandet har aldrig varit så stort som när Anna Kinberg Batra (M) säger sig villig att lägga gemensam alliansbudget redan nu och dessutom göra upp med SD i sakfrågor.

Men det finns ingen anledning att tro att Stefan Löfvens skäl är ädlare än rent politiskt taktiska – Socialdemokraterna styr lättare vidare med motståndare som slåss inbördes inför öppen ridå.

Stefan Löfven har redan gjort sin sväng över både en och två blockgränser i invandringspolitiken. Och han gjorde det utan att behöva förhandla ett endaste dugg.

Nå. Kan vi börja prata sakfrågor nu? Petter Birgersson