Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Samtycke behöver inte vara komplicerat

Den nya samtyckeslagstiftningen trädde i kraft den första juli och innebär att det i teorin blir straffbart att ha sex med någon som inte lämnat sitt samtycke. Man ska helt enkelt se till att den man ligger med vill göra samma sak.
Johanna Nylander
Gästkrönika • Publicerad 1 juli 2018
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander, krönikör
Johanna Nylander, krönikör

Själva lagstiftningen har fått rättmätig kritik från flera håll för att den är otydlig och troligen inte kommer ha särskilt stor effekt i landets domstolar. Det är svårt att bevisa i praktiken, och hindrar inte ord-mot-ord-situationer som tyvärr är vanliga i sexualbrottsmål.

Staten ska givetvis inte hålla på att stifta lagar som ger tveksam effekt, men oavsett lagformulering är samtycke något som borde vara självklart vid allt sexuellt umgänge. Är man inte helt säker på att den andra personen vill, så avstår man. Det är inte svårare än så.

Annons

Vissa kritiker till lagen har hävdat att det nu är slut med spontant sex, och det finns till och med en app som tagit fram ett särskilt kontrakt som båda parter kan godkända i förväg. Problemet är att alla dessa helt har missat poängen med samtycke.

Under #metoo vittnade många kvinnor om framför allt män som inte brydde sig om att försäkra sig om samtycke, utan tog sig friheter de inte hade rätt till. Det har varit situationer där kvinnor inte vågat säga ifrån för de har varit rädda för repressalier, och att det skulle bli ännu värre vid motstånd.

Många lever i otrygghet, och i många grupper finns det fortfarande en föreställning om att kvinnor skall vara på ett visst sätt för att vara skuldfria vid övergrepp. Därför är samtyckesprincipen välkommen, om inte annat för att det skall vara tydligt att det är ett aktivt samtycke som skall räknas, och inte klädsel, berusning eller tystnad.

Samtycke handlar om respekt. Att sluta när det inte känns bra. Att kunna säga ja eller nej, eller först ja och sedan nej. Att respektera andra så mycket att man hela tiden försäkrar sig om att det är på lika villkor, och att inte utnyttja en beroendeställning. Samtycke är också en garant för frihet. Vet man att ett nej respekteras blir valet att säga ja fritt och på riktigt, och fler får makt över sin egen kropp.

Eftersom det är svårt att lagföra sexualbrott är det extra viktigt att det finns bra normer i samhället kring vad som är rätt och fel. Det är inte så länge sedan våld och övergrepp inom äktenskapet inte var straffbart, och att det är det i dag har inte bara gjort det lättare att straffa förövare, utan också förbättrat möjligheterna för många att ta sig ur skadliga relationer. Samtyckeslagen kan förhoppningsvis bli ett till sådant steg i rätt riktning, att sex alltid får vara något man själv fattar beslut om, och att man aldrig ligger med någon som inte vill vara med.

Johanna Nylander

Annons
Annons
Annons
Annons