Annons

Johanna Nylander: Johanna Nylander: Stoppa vedspisförbudet

Att äga ett hus innebär att man snabbt lär sig att det finns mängder av regler att förhålla sig till, och att man inte bestämmer över sitt hus själv.
Johanna Nylander
Publicerad 14 januari 2018
Johanna Nylander
Detta är en personligt skriven text i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johanna Nylander
Johanna NylanderFoto: Johan Folin

Allt från utbytta fönster till en ny toalett kan innebära krav på bygglov, och det gäller att själv hålla koll om man vill slippa rivningskrav eller dryga böter.

De flesta regler och rekommendationer är skapade med goda intentioner, men som tyvärr ofta genomsyras av en misstro mot att husägaren själv vill skapa ett så bra hem som möjligt. Ibland förhindrar reglerna, inte minst de som rör lite äldre hus, ägaren att förbättra skicket till mer energieffektivt och miljövänligt.

Annons

En förändring som är utformad helt ensidigt från andra hållet är Boverkets nya regler för vedspisar som börjar gälla i sommar. Det kommer i praktiken bli omöjligt att skaffa en ny vedspis eftersom regelverket kräver att man installerar vedspisen och hitta en sotare som kan kontrollera rätt verkningsvärde och utsläppsgrad, för att sedan veta om man får installera vedspisen. För en sotare är det i princip omöjligt att genomföra rätt mätningar, och äldre vedspisar är inte byggda för att klara kraven.

Parallellt med nya Boverkets nya vedspisregler gick MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, nyligen ut med att privatpersoner i Sverige ska räkna med att klara en vecka med förnödenheter på egen hand vid eventuella kriser. En vecka utan ström är lång tid, och tillgång till just vedspis borde vara en ypperlig lösning och ett sätt att klara både viss uppvärmning och matlagning. Bor man dessutom på platser i landet där strömavbrott kommer ofta, borde vedspisen vara en rätt bra investering.

Många byggregler och rekommendationer kan vara bra stöd för den som vill renovera eller bygga nytt för att vara säker på att resultatet blir så bra som möjligt. Har man själv inte möjlighet att sätta sig in i alla detaljer är det rimligt att det finns standarder att utgå från, och underlättar allt från upphandlingar till planering. Men reglerna måste vara utformade med ett helhetsgrepp, och ta hänsyn till mer än vad som är i ropet för stunden. Beslutsfattare i landets alla byggnadsnämnder måste börja utgå från att bostadsägare vill det bästa med sina fastigheter. En villa som används som bostad är inte ett museum eller ett miljöprojekt där ägaren har obegränsad budget till alla krav som ställs.

Få ser vedspisen som sitt primära matlagningsverktyg, och fler vedspisar i Sverige skulle knappast vara ett hot mot klimatet då användandet och utsläppen är marginellt. Men i en allt mer orolig omvärld där högre krav ställs på att fler skall kunna klara sig själva vid kriser, borde regeringen uppmuntra fler att installera vedspis i sitt hus i stället att försvåra för det. Bättre beredskap bland allmänheten höjer säkerheten för hela landet.

Annons
Annons
Annons
Annons