Kaplan på gränsen

Ledare Artikeln publicerades

Är han islamist? Har han en dold agenda? Den nye bostadsministern måste dömas utifrån sina handlingar.

Det har väckt starka reaktioner att en av Miljöpartiets mest profilerade politiker, Mehmet Kaplan, utsågs till minister i Stefan Löfvens regering. Det handlar i detta fall inte om huruvida Kaplan har den rätta kompetensen för posten som bostadsminister. Det är Kaplans förhållande och uttalanden om islamism och jihadister som gör att hans lämplighet ifrågasätts.

I somras deltog Mehmet Kaplan i ett seminarium i Almedalen om islamofobi. Dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag (FP) tog upp problematiken med att en del unga muslimska män väljer att åka till Syrien och Irak för att strida som jihadister. Stefan Olsson, chef för tankesmedjan Frivärld, noterade Mehmet Kaplans kommentarer. Kaplan gjorde en jämförelse mellan de män som reser för att kriga för terroristorganisationer och de män som reste från Sverige som Finlandsfrivilliga under finska vinterkriget. Då attackerades Finland av Stalins röda armé.

Mehmet Kaplanhar bett om ursäkt: ”Det blev missriktat, och öppnade för missuppfattningar om att jag ville jämföra eller likställa de två företeelserna.” Kaplan har också bett om ursäkt för att han bjudit in antisemiten Yvonne Ridley till riksdagen och hänvisat till bristande bakgrundskontroll.

En av de hårdaste kritikerna av Mehmet Kaplan är Nalin Pekgul, tidigare framträdande riksdagsledamot för Socialdemokraterna. ”Nu sitter en islamist i regeringen”, säger hon till SR Radio P4. ”Det skadar den svenska regeringens förtroende bland människor med muslimsk bakgrund, som har flytt från islamistiskt förtryck.”

I en debattartikel (Di 14/10) skriver Pekgul att Kaplan ständigt försvarar islamistiska organisationer och har en dold agenda. Pekgul hänvisar bland annat till ett tillfälle när muslimska ungdomar i Rinkeby hindrades av islamister från att ha fest med musik. Då ska Kaplan i radion ha försvarat det med att polistillstånd saknades för festen, trots att ett sådant fanns.

Mehmet Kaplan ställde på tisdagen upp i en lång intervju i P4 Extra. Han förklarade att politik och religion inte hör ihop, men det tog upprepade frågor innan Kaplan gjorde tydligt att han inte är islamist.

En minister blirinte olämplig för att vederbörande sägs ha en dold agenda. Enskilda tveksamma uttalanden kan inte heller ligga till grund för att någon ska anses som olämplig. Mehmet Kaplans ska dömas efter sina handlingar och inte efter påstått dolda avsikter eller värderingar. Kaplan har varit nära eller över gränsen för olämpliga uttalanden så många gånger att det är rätt att han granskas extra kritiskt.

En sak måste dock alltid stå klart: Som minister representerar Mehmet Kaplan inte någon specifik grupp i samhället. Inte män, inte muslimer och inte nykterister. Det är utifrån värderingar, ideologi och kompetens som väljarna ska bedöma Kaplan.