Ledare

Karin Rebas: Ygeman har rätt om svart klippning

Ledare Artikeln publicerades

Kan den grova organiserade brottsligheten bekämpas genom konsumentmakt?

När inrikesminister Anders Ygeman besökte Malmö den 13 februari för att prata om den senaste tidens våldsvåg valde han att lägga en del av ansvaret på alla vanliga medborgare: ”Om du handlar spriten på närlivs, eller åker taxi för 59 kronor eller klipper dig för 50 kronor, eller drar en lina kokain till helgen, då är du i själva verket en del av den organiserade brottslighetens näringskedja”, sade han.

Hånet i sociala medier kom som ett brev på posten. Kan det verkligen vara allmänhetens ansvar att rätta till sådant som inte ens polisen klarar av? Naivt, dumt, löjligt!

”Anders Ygeman lägger ansvaret (…) på medborgarna, i stället för på regeringen han själv sitter i,” skrev Anna Herdy i Flamman. ”Vi blir alla en slags mördare i Ygemans världsbild,” skrev Jan Scherman på News 55. Men Ygemans idéer är vare sig nya eller radikala. Redan för fem år sedan lanserade Malmö kommun och polisen kampanjen ”Malmös största gäng - mot organiserad brottslighet”, där ett viktigt syfte var att mobilisera invånarna mot kriminaliteten som götts av den svarta ekonomin. Ungefär samtidigt,gjorde Sydsvenskan en stor granskning av ”vita och svarta Malmö”.

Reportagen visade hur asylsökande och papperslösa exploateras som svart arbetskraft i butiker och restauranger. Hur taxibranschen byggde på en fuskkultur med svarta resor. Hur loppmarknaden används som hälericentraler. Vanliga Malmöbor, inte sällan på jakt efter så oskyldiga nöjen som billig falafel eller prisvärda klippningar, bidrog då till att 2,8 miljarder kronor försvann i uteblivna skatteintäkter.

Och kopplingarna till den grova brottsligheten är tydliga: ”Försöker man sig på det här uppläggen utan kopplingar till den undre världen åker du fast. De kriminella organisationerna har en rad stödfunktioner, bland annat målvakter, fakturaskrivare och torpeder. Med sitt våldskapital garanterar de ekobrottslingarnas affärstransaktioner”, förklarade Mats Matsson, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten och en av Sveriges främsta experter på organiserad brottslighet, i Sydsvenskan den 5 februari 2012.

Självklart är brottsbekämpning framför allt polisens ansvar. Men det är dags att göra upp med romantiken i lågpriskulturen. Så länge det finns människor som är beredda att se mellan fingrarna, strunta i att priserna är orealistiskt låga, blir det svårare att komma åt brottsligheten. Det är inte härligt eller befriande att kunna äta middag på stan eller åka taxi för några tior om man tänker på att pengarna i förlängningen bidrar till gängkriminalitet och våldsamma uppgörelser på gator och torg.

Att inte se dessa samband är att underskatta sin egen makt. Även på detta område spelar individens val roll.