Annons

Löfven faller inte i sommar

Vänsterpartiet hotar åter att fälla regeringen på frågan om förändringar i arbetsrätten. Moderaterna säger sig vara på om Jonas Sjöstedt trycker på knappen. Det troliga är ändå att regeringen sitter kvar.
Ledare • Publicerad 26 april 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Oppositionen säger sig vilja sätta sågen i regeringsträdet. Men det troliga är att det står kvar.
Oppositionen säger sig vilja sätta sågen i regeringsträdet. Men det troliga är att det står kvar.Foto: Ashley Smith

Regeringen tillsatte i torsdags en utredning om arbetsrätten vars direktiv den helst inte vill genomföra. Huvudpunkterna i utredarens uppdrag är att föreslå fler undantag i turordningsreglerna, att göra det billigare för små företag att säga upp anställda och att öka arbetsgivaransvaret för arbetstagarnas kompetensutveckling.

Uppluckringen av anställningsskyddet är svårsmält för Socialdemokraterna och stödtrupperna i LO. Däremot är det något som Centerpartiet och Liberalerna ställer stora förhoppningar till, utredningen var en avgörande punkt i överenskommelsen för att släppa fram minoritetsregeringen.

Annons

Exakt vilken påverkan nuvarande LAS-regler har på arbetsmarknaden tvista de lärde om, men tron på dess negativa effekter är närmast religiös inom flera borgerliga ungdomsförbund. Ska man vara ärlig är anställningsskyddet lite av en generationsfråga, äldre etablerade arbetstagare har att förlora på att det luckras upp – värdet av en långvarig anställning urgröps. Yngre kan se att reglerna gör det svårare för dem att konkurrera och etablera sig på arbetsmarknaden. Problemet är störst i branscher i stor omställningsfas, mindre så i snabbväxande branscher.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är besvärad över att regeringen måste lägga fram utredningen. På Sveriges Radios fråga om vad som är tuffast för henne med utredningen svarar hon:”Det är risken att det kan leda till sämre anställningstrygghet när vi istället borde gå i motsatt riktning”.

Det är onekligen anmärkningsvärt att en minister redan när en utredning tillsätts tar avstånd från dess centrala punkt. Man kan välja att se det som att makten är viktigare än principerna eller betrakta det som vacker pragmatism. Ett annat alternativ är att S-regeringen räknar med att utredningen i sig är en eftergift nog åt L och C. 31 maj 2020 ska utredningens förslag redovisas och då är man redan en bra bit in i mandatperioden.

Nu slutar inte de politiska krumbukterna där. Vänsterpartiet Jonas Sjöstedt har åter tagit upp sitt löfte om att rikta misstroendeförklaring mot regeringen om den försämrar arbetsrätten. Till Expressen säger Sjöstedt att han är överens med M och KD att fälla regeringen. ”Ja, de har bekräftat det för mig, att de är redo i sådant fall.” Senare förklarade Sjöstedt på Twitter att han inte varit i kontakt med M och KD just nu.

Från moderatledaren Ulf Kristersson heter det att ”Vi har inte kontaktats av Sjöstedt, men vi är alltid beredd att fälla den här regeringen om det finns en majoritet emot den eftersom vi tycker den är dålig. Vilka bevekelsegrunder Sjöstedt har får han svara för.”

Även Sverigedemokraternas röster behövs för att fälla regeringen och Jimmie Åkesson konstaterar i ett mejl till Expressen: ”Om möjligheten uppstår att vi kan fälla den här regeringen så kommer vi givetvis att ta den.”

Fast Åkesson tillägger att han mest tror att det är tomma hot. Och på den punkten har han sannolikt rätt. Jonas Sjöstedt hotar inte med misstroendevotum i dag eller i morgon utan först när ett färdigt lagförslag finns. ”Vi utgår från att regeringen är klok nog att inte i riksdagen lägga fram förslag om begränsningar av LAS” heter det i hans Twitterkommentar.

Den processen börjar först efter att utredningen läggs fram nästa år. Med tanke på komplexiteten och de starka remissinstanserna i frågan, fackförbund och arbetsgivarorganisationer, lär det inte bli någon blixtbehandling. Skulle en sådan färsk lag klubbas lagom till nästa val blir det ingen rolig valrörelse för S/LO. Ett smart S kan istället försöka göra denna arbetsrättsförändring till en valfråga 2022 där C och L får företräda linjen att den ska genomföras och där S lovar att hålla emot. Den typen av indiska reptrick är trots allt något av S specialitet.

Att dessutom Moderaterna så tätt inpå ett val skulle fälla regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, över en fråga där stora delar av partiet delar Centerpartiets och Liberalernas uppfattning, förefaller mindre sannolikt. Det även om Ulf Kristersson säger sig vara beredd att fälla regeringen varje dag i veckan. Frågan är om M ens hade vågat göra det i morgon, med tanke på att partiet är sargat och att ett extra val skulle vara en trolig utgång av en regeringsfällning.

Det lär också vara just den kalkylen Socialdemokraterna hade med sig när man gick med på 73-punktsprogrammet med Liberalerna och Centerpartiet. Väl på plats i regeringskansliet är det lättare att hålla sig kvar än om man – som Alliansen – slår varandra så hårt på vägen dit att man inte hittar fram till dörren.

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons