Luddigt framtidsparti

Ledare Artikeln publicerades
Pekar framåt. Men mot vad?
Foto:Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Pekar framåt. Men mot vad?

Det självutnämnda framtidspartiet önskar rikta blicken mot det arbete som pågår för att utveckla partiets ”politik, kommunikation och organisation”. Den vision som ska genomsyra allt lyder ”Att alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro”.

Men hur ser regeringspartiets erbjudande till väljarna ut egentligen?

Ett par axplock från kongressen: ”Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg” var ett av ombudens beslut. Men vad betyder det i praktiken? Det vet ingen. Osäkerheten är stor, vilket kommer att skada hela välfärdssektorn.

Vidare beslutade kongressen att ”Flyktingmottagandet ska vara hållbart. Det ska finnas förutsättningar att ta emot asylsökande på ett bra sätt och ge de som får stanna förutsättningar att bo och arbeta.”

Men hur vill Socialdemokraterna reformera arbets- och bostadsmarknaderna? Inte minst på bostadsområdet finns en lång rad förslag från olika experter om vad som behöver och kan göras. Men det saknas politisk vilja och ork att genomföra dem.

De som får betala priset är alla de som inte hittar någon bostad, bor trångt eller inte alls får komma till Sverige därför att integrationen inte fungerar.

Statsminister Stefan Löfven har agerat landsfaderligt efter terrordådet i Stockholm, och det ska han ha en eloge för. Att vara ledare i en krissituation är svårt. Men i vilken riktning, och med vilka medel, vill partiledaren Stefan Löfven styra Sverige?

Standardsvaret från partisekreterare, som ska kommentera dåliga opinionssiffror, är att partiet måste bli bättre på att kommunicera sin politik. Bara fler människor förstår vad vill kommer de att lägga sin röst på oss, är budskapet.

Det går inte bara att skylla på att det saknas givna majoriteter i Sveriges riksdag för att kunna genomföra sin politik. Det saknas uppenbarligen politisk kraft att formulera genomtänkta förslag som vinner väljarnas gehör. Kommunikationen kanske fungerar alldeles utmärkt, men erbjudandet ratas på grund av att människor inte uppskattar vad de får.

Politiken har kommit att i alldeles för hög grad handla om att kommentera och reagera på det som händer just nu. Socialdemokraterna bjuder 10 000 fler poliser och Moderaterna lovar 500 000 nya jobb.

De långa linjerna syns inte. De politiska beslut som på riktigt ger möjlighet för alla att känna trygghet, frihet och leva ett bättre liv lyser med sin frånvaro.

Istället profilerar sig framtidspartiet med ett luddigt nej till vinst.

Det är en ynkedom.