Ledare

M har rätt om medborgarskap

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Lars Pedersen /TT

I dag är kraven för svenskt medborgarskap att man ska ha bott i Sverige en viss tid, att man har permanent uppehållstillstånd och att man levt ett skötsamt liv. Att kunna svenska ingår inte som krav. Det är orimligt.

År 2002 lanserade dåvarande Folkpartiet ett kontroversiellt förslag som ville ändra på den saken. Man sade att FP ”fiskade i grumliga vatten”.

Förra veckan luftade Moderaterna samma idé, som presenterades på DN Debatt (6/9) och under ett seminarium i riksdagen. Såhär 15 år senare är det ingen som direkt anklagar den rättspolitiska talespersonen Tomas Tobé för att vara rasist. Mycket har hänt sedan tidigt 2000-tal – bland annat har nära en och en halv miljon människor invandrat till Sverige. Behovet av att inkludera dessa människor i en övergripande svensk gemenskap blir större ju mer mångkulturellt samhället blir.

Att problem uppstår om stora grupper inte känner sig vara en del av det land de bor i är uppenbart. Den som inte känner sig som en del av Sverige har säkerligen svårare att respektera majoritetssamhällets auktoriteter, som lärare, poliser eller socialsekreterare. Brist på gemenskap hotar tilliten och välfärdsstatens legitimitet. Dessutom riskerar det att öka främlingsfientligheten.

Att uppvärdera medborgarskapets status är ett sätt att öka samhörigheten. Visst kan man klara sig bra på många jobb genom att prata engelska, men att vara medborgare handlar om mer än att bara arbeta. För att kunna vara delaktig i sociala sammanhang, förstå vad busschauffören säger och kunna ta till sig nyheter och samhällsinformation måste man tala svenska.