M räddar medelklassen från SD

Ledare Artikeln publicerades
Kristersson och Svantesson vill visa att M är mindre bakåtsträvande än SD.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kristersson och Svantesson vill visa att M är mindre bakåtsträvande än SD.

Moderaterna gör rätt i att markera avstånd från Sverigedemokraterna genom att visa vad som skiljer dem åt i avgörande sakfrågor.

Moderaterna distanserar sig äntligen från Sverigedemokraterna. Det helt utan att hänvisa till Sverigedemokraternas nazistbakgrund, inskränkta syn på svenskhet eller annat som väljarkåren uppenbarligen struntar i. I stället väljer M att fokusera på SD:s önskan att göra som britterna och lämna EU, en Svexit.

Med fokus på frågor som migration, integration och hårdare tag mot brottslingar kan skillnaderna mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna vara svåra att urskilja. Ännu svårare blir det med Sverigedemokraternas nya välpolerade valaffischer, där en leende Jimmie Åkesson i beige chinos och finstickad pullover ser ut som vilken moderat kommunpolitiker som helst. Valaffischerna är budskapslösa och ändå är budskapet tydligt – partiet vill uppfattas som ett reellt alternativ för medelklassväljaren.

Om man i stället skiftar fokus till EU och andra former av internationella samarbeten, blir skillnaden mellan partierna mer påtaglig. Den välutbildade medelklassväljaren, som på ett eller annat gynnas av globaliseringen men ändå inte vill se nationalstaten gå helt förlorad, har nog svårt att acceptera Sverigedemokraternas anti-globalism. När Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson går ut med en hypotetisk analys om effekterna av en Svexit (Di 7/8) är det förstås för att locka tillbaka dessa väljare.

Moderaterna tajmar sitt utspel perfekt: med drygt ett halvår kvar till Brexit kommer olycksbådande rapporter från Storbritannien om hotet om mat- och läkemedelsbrist. För en gångs skull känns EU-frågan spännande. Huruvida effekterna av Brexit kommer att bli så dramatiska som vissa befarar är ovisst och vad som skulle hända om Sverige lämnade EU är förstås inget annat än mer eller mindre kvalificerade gissningar. Problemet med Moderaternas hittepå-siffror är att de kan användas mot partiet, inte minst då Sveriges redan höga EU-avgifter kommer att höjas ytterligare i samband med Brexit. Argumenten för EU-medlemskap är tillräckligt starka att man inte behöver falla för frestelsen att använda osäkra beräkningar.

Moderaterna gör dock rätt i att fokusera på det som skiljer partiet från Sverigedemokraterna. Enstaka nationer löser knappast svåra gränsöverskridande problem som klimatförändringar och migrationskriser på egen hand. Ett starkare internationellt samarbete inom ramen för både EU, Nato och andra internationella organ är i regel den bästa lösningen på globala frågor. Dessutom har Moderaterna ingenting att förlora på den linjen – de väljare som fantiserar om ett återuppståndet folkhem röstar knappast på partiet ändå.